Ez utóbbiak elvárásai csak a megjelenés és a testalkat esetében nagyobbak, minden más szempontból nézve a nők sokkal válogatósabbak a férfiaknál – írja a Yahoo.

Európában a brit férfiak szerelmi elvárásai a legalacsonyabbak

A 13 európai országban lefolytatott kutatás során országonként 1000, 18 és 59 év közötti párkapcsolatban élő, illetve egyedülálló nőt és férfit kérdeztek meg arról, hogy milyen elvárásai vannak az ellenkező nemmel szemben. A felmérés során a megkérdezetteknek 32 kvalitás fontosságát kellett elhelyezni egy-egy ötfokú skálán. A válaszok alapján kiderült, hogy a nők – két szempontot kivéve – sokkal nagyobb elvárásokkal rendelkeznek az ellenkező nemmel szemben. A 32 szempont közül csak kettő, a megjelenés és a testalkat volt az, amelyekre a férfiak nagyobb hangsúlyt fektetnek, mint a nők. Összességében a válaszadó nők körében 27 százalékkal nagyobb volt azoknak az aránya, akik magas elvárásokat támasztanak a férfiakkal szemben. Különösen jellemző ez a magasan képzett egyedülálló nőkre, akik 44 százalékkal nagyobb arányban bizonyultak válogatósabbnak az európai férfi átlaghoz képest. Ugyanakkor mindkét nemre jellemző, hogy a párkapcsolatban élők nagyobb elvárásokat támasztanak partnerükkel szemben, mint az egyedülállók. Az előbbiek körében többen sorolták fontosnak a kompromisszumkésséget, a nyitottságot és a pontosságot, de kevesebb tartották döntőnek a fizikai vonzalmat, mint a szinglik.

A kutatás adatai szerint a brit férfiak támasztják a legkevesebb elvárást partnereikkel szemben. Az olyan szempontokat, mint a képzettség, a fizetés és az erkölcsösség, csak 41 százalék minősítette döntő szempontnak. 32 százalék tartotta fontosnak, hogy a nő jól főzzön és rendben tartsa a háztartást, és 52 százalékuk várja el, hogy a nő szép legyen. Viszont 70 százalékuknak fontos a jó humor, az őszinteség, a nyitottság és az intelligencia. Bár a brit férfiak 68 százaléka fontosnak tartja a monogámiát, csak 32 százalék mondta azt, hogy a hűség döntő szempont számára. Velük szemben a brit nők 90 százaléka elvárja a partnerétől, hogy őszinte, kommunikatív és hűséges legyen. Az anyagi szempontokat nézve csak közel 20 százalékuk érzi fontosnak, hogy a férfi többet keressen, 83 százalékuk inkább az anyagi egyenlőséget részesíti előnyben. Azonban míg a nők 61 százaléka azt mondta, hogy nem randizna fukar férfival, addig az erősebbik nem képviselőinek 66 százaléka állította, hogy a spórolási képességét nagyra értékeli egy nőben. Érdekesség, hogy míg a brit nők 40, addig a brit férfiaknak csak 13 százaléka nem randevúzna munkanélküli személlyel.

A spanyol nőknek a magabiztosság, a dánoknak a nagylelkűség számít

A válaszok alapján a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a vizsgált országok körében a francia férfiak számára a legfontosabb, hogy a nő mennyire csinos. Igaz, közel ugyanilyen fontosságot tulajdonítanak annak, hogy választott vagy leendő partnerük intelligens legyen. A külső fontos az osztrák és az olasz férfiaknak is, a svédeknek viszont szinte alig számít. Míg az osztrák férfiak nagy hangsúlyt fektetnek a fizikai vonzalomra, az olaszoknak pedig nagyon számít a nő megjelenése, addig a svéd férfiakat kevéssé érdekli, hogy a nőnek milyen a ruhatára és mennyire követi a divatot. Szintén nem nagyok az elvárásai a svájci férfiaknak, például azt, hogy a nő tudjon főzni, csak a megkérdezettek fele tartotta fontosnak, viszont olyan partnert szeretnének, aki egyenlő társuk lehet az életben. Más szempontokat tartanak fontosnak a németek is. Esetükben mind a férfiak, mind a nők körében a tisztelet, az őszinteség és a pontosság a legfontosabb. A belga nők sokkal nagyobb arányban tartják vonzónak a nagylelkűséget, mint európai társaik. A dánok az egyenlőséget, az intelligenciát és a kompromisszumkészségét emelték ki. Az írek pedig az őszinteséget és a kommunikációkészséget tartják meghatározónak. A spanyol nők sem a külső szempontok alapján mérlegelnek, körükben a legtöbben a magabiztosságot sorolták az alapvető elvárások közé. Az önbizalom ugyanakkor egyáltalán nem érdekli a norvégokat, ahogyan a pénz, a vallás és a származás sem. Ez utóbbi nem szempont a hollandok esetében sem. A vizsgált országok közül az etnikumot tekintve ők bizonyultak a legrugalmasabbnak.

A magyaroknak a külső és belső adottságok egyaránt számítanak

A TÁRKI és az Image Factory 2008 őszén megjelent közös kutatásában a fizikai adottságokkal való elégedettséget vizsgálta a magyar nők és férfiak körében. A felmérés során a kutatók kitértek arra a kérdésre is, hogy a külső megjelenés mennyiben befolyásolja a magyar férfiak és nők párválasztási döntéseit.

A válaszok alapján úgy tűnik nincsenek jelentős különbségek a két nem attitűdjei között. A férfiak és a nők körében is többségben, emellett hasonló arányban voltak azok, akik úgy vélik, hogy a párválasztás során egyformán fontosak számára a külső és a belső tulajdonságok. A férfi 67, a nők 62 százaléka válaszolt így. Ugyanakkor magasabb a nők, mint a férfiak körében azoknak az aránya, akiknek állításuk szerint csak a belső tulajdonságok számítanak: a nők több mint negyede, a férfiak ötöde érzi magára nézve igaznak ezt az állítást. Végül, a férfiak körében valamelyest többen voltak azok, akiknek elsősorban a külső számít. A megkérdezett férfiak 13, a nők 10 százalékának fontosabb az, hogy hogyan néz ki meglévő vagy leendő partnere, mint az hogy milyen belső tulajdonságokkal rendelkezik. Az életkor előrehaladtával azonban ez a szempont veszít a jelentőségéből. Míg a húszas éveikben járó válaszadók körében 16 százalék volt azoknak az aránya, akik inkább a külső alapján ítélik meg az ellenkező nem képviselőit, addig a harmincasok körében ez az arány 13, a negyvenes és ötvenes éveikben járók körében 11, hatvanasok körében 9, a hetven év felettiek esetében pedig már csak nyolc százalék.

(Forrás: ELTE TáTK hírlevél)