Azzal már sokan tisztában vannak, hogy a cukorbetegek száma egyre emelkedik, de azt Korányi László belgyógyász professzor szerint már kevesen tudják, hogy a cukorbetegséget csak a nagyon korai szakaszban lehet megelőzni, mert amikor a betegséget felfedezik, akkor általában már kialakult valamilyen szövődmény. Ezzel szemben a korai szakaszban, az úgynevezett inzulinrezisztencia állapotában a cukorbetegség még visszafordítható – éppen ezért van hatalmas jelentősége egy olyan gyógyszernek, ami ebben az állapotban hat.

Egy inzulinrezisztenciára ható gyógyszer van már forgalomban, de olyan mellékhatásokra derült fény az utóbbi időben, ami komolyan elgondolkoztatja az orvosokat, szabad-e hosszútávon használni. A magyar gyógyszerjelölt a már használatban lévővel szemben más módon hat, ezért a belgyógyász professzor szerint hatalmas jelentősége van.

Az inzulinrezisztencia egyébként azt jelenti, hogy a szervezet termel ugyan inzulint, de a sejtek nem tudják fölhasználni azt. A magyar gyógyszer ezt a rezisztenciát töri át, ami azt jelenti, hogy az idejében felfedezett inzulin rezisztencia kezelésével megelőzhető lenne a cukorbetegség.

Literáti Nagy Péter gyógyszerkutató vezeti azt a kutatást, amelynek a célja, hogy a cukorbetegség ellen ígéretesnek tűnő molekulából gyógyszert fejlesszenek. A szervezetünkben lévő úgynevezett stresszfehérjék a különböző stresszhatások (UV sugárzás, toxikus anyagok, hideg, meleg, betegségek) ellen védekeznek. A molekula ezt a védekező rendszert tudja stimulálni, mert van egy olyan stresszfehérje, amely, ha rosszul működik, az inzulin is kórosan fog működni, és inzulin rezisztencia, majd pedig diabétesz alakul ki.

Az amerikai gyógyszerhatósághoz beadott dokumentációt elfogadták, sőt megadták a klinikai kipróbálási engedélyt is, ami a magyar kutatók számára hatalmas siker, hiszen a világ legszigorúbb gyógyszerhatóságáról van szó. A kísérletet háromszáz betegen 25 klinikai kipróbáló helyen végzik majd el az Egyesült Államokban, Magyarországon és Európa több országában.

(MR)