A felmérés szerint a kínai, orosz, fehérorosz, észak-koreai, brit és amerikai kormányok nem csak figyelnek, de rendszereznek, és szükség esetén felhasználnak bármilyen információt lakosaikról.

52 ország, 17 szempont, 4 kategória

A Cryptohippie 52 ország helyzetét vizsgálva állított fel egy globális rangsort arról, hogy az egyes államokban mennyire kiterjedt és előrehaladott az elektronikus rendőrállam kialakítása. A felmérés elkészítéséhez a cég definiálta az elektronikus rendőrállam fogalmát is. Azokat az országokat sorolta ebbe a kategóriába, amelyek az elektronikus technológiákat az állampolgáraikra vonatkozó adatgyűjtésre és rendszerezésre használják, az így kapott információkat pedig adott esetben törvényszéki bizonyítékként használják fel ellenük. "Egy elektronikus rendőrállamban, minden térfigyelő kamera, minden elküldött e-mail, minden meglátogatott internetes oldal, minden elküldött üzenet, minden banki tranzakció, minden telefoncsörgés bűntetőjogi bizonyíték, amelyeket hosszú, hosszú időn keresztül őriznek kereshető adatbázisokban" – áll a kutatási összefoglalóban.

A rangsor elkészítéséhez a Cryptohippie munkatársai egy 17 elemből álló szempontrendszert határoztak meg, amelyeket államonként egy ötfokú skálán pontoztak. Ezek között szerepelt többek között, hogy az adott ország vezetése megköveteli-e, hogy az állampolgárok az állam által kibocsátott azonosító okiratokkal rendelkezzenek; elvárja-e az állam, hogy az internet-, vezetékes- és mobiltelefon-szolgáltatók előfizetőik adatait és forgalmát nyílvántartsák és visszamenőleg megőrizzék. A jogi vonatkozásokat tekintve vizsgálták-e, hogy milyen, az államot sértő megjegyzések büntethetők, engedélyezett-e a titkosítás, jár-e az állampolgároknak bármilyen alkotmányos védelem, milyen törvényvégrehajtó kapacitással rendelkeznek az államok, és hogy a helyi hatósági szervek között milyen fokú az együttműködés. Szempont volt végül, hogy az ország rendelkezik-e olyan technológiai fejlettségi szinttel, amely lehetővé teszi a fenti adatok gyűjtését, megőrzését és kereshetőségét.

A pontozási rendszert követően négy kategóriába sorolták a vizsgált országokat. Azokat az országok kerültek a legfejlettebb elektronikus rendőrállamok közé, amelyek szempontonként átlagosan 3 vagy e fölötti pontszámot értek el. Erősen fejlett rendőrállamok közé kerültek, amelyek átlagosan 2,5 és 3 pont között teljesítettek. Fejlődő rendőrállamnak tekintették azokat, amelyek szempontonként 2 és 2,5 közötti pontszámot kaptak. Végül a 2 pont alatti országokat a rendőrállam kialakítása felé haladó államnak tekintették.

Kína, Oroszország, Anglia, Wales és az USA: ahol a nagytestvér tényleg mindent lát

Az 52 ország által alkotott lista első helyezettje, vagyis a Cryptohippie kutatása szerint a világ legfejlettebb elektronikus rendőrállama Kínában működik. A második helyen Észak-Korea áll, őt követi Fehéroroszország és Oroszország. Ötödik helyre került az Egyesült Királyságot alkotó tagállamok közül Anglia és Wales, míg az Amerikai Egyesült Államok a hatodik helyen végzett. Pontszámaikat tekintve a legfejlettebb rendőrállamok közé került még Szingapúr és Izrael, valamint az európai országok közül Franciaország és Németország. A kutatók szerint erősen fejlett rendőrállam működik Írországban, Skóciában, Hollandiában, Belgiumban, Norvégiában, Ausztriában, Ukrajnában, Ausztráliában és Japánban is.

Magyarország a 27. helyen végzett a felmérés szerint, és ezzel a fejlődő rendőrállamok között kapott helyett. Ebben a kategóriába került többek között Kanada, Argentína, India, Olaszország, Spanyolország, Finnország és Svédország is. A listát Brazília, Mexikó, a Fülöp-szigetek és Románia zárja, amelyek a kutatás szerint már elindultak a hatékony elektronikus rendőrállam kialakításához vezető úton.

(Forrás: ELTE TáTK hírlevél)