Először végeztek allogén, vagyis idegen donortól származó csontvelővel transzplantációt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DEKK) hematológiai tanszékén – tájékoztatta a hétfőn elvégzett beavatkozásról az egyetemi sajtóiroda pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a beavatkozást a világon már csaknem ötven éve végzik, Magyarországon azonban eddig csupán egy fővárosi központban történt felnőtt betegeken idegendonoros őssejt-transzplantáció. 
    
Illés Árpád professzor, a hematológiai tanszék vezetője az eljárásról elmondta: a fehérvérűség vagy súlyos csontvelő-elégtelenség egyes eseteiben az orvostudomány mai állása szerint csak a másik embertől kapott csontvelői sejtektől várható gyógyulás. 
    
Az idegendonoros csontvelő-transzplantáció során a donortól csontvelői vagy a perifériás vérben keringő őssejteket vesznek le, amelyeket a vérképzőszervi, csontvelői betegségben szenvedő betegnek adnak – magyarázta.
    
Hozzátette: a beavatkozás célja, hogy megfelelő előkezelés után az egészséges vérképző őssejtek – a beteg csontvelősejteket elpusztítva – beépüljenek a beteg sejtekbe, meghozva ezzel a gyógyulást. A folyamat során fontos, hogy a beültetendő csontvelő megfelelő immunológiai egyezést mutasson a beteggel, mert csak ez esetben lehet a sikeres beültetést elvégezni.
    
Illés Árpád szerint nagy előrelépés és mérföldkő az ország, a hematológiai betegek és az egyetem számára is, hogy a debreceni hematológiai tanszéken is elindulhat az idegendonoros őssejt-átültetés az autológ (saját csontvelőből származó) őssejt átültetése mellett. 
    
Ez az eljárás a fejlődő technikának köszönhetően egyre több beteg számára teremti meg a gyógyulás esélyét. Azzal pedig, hogy Magyarországon már két központban is végzik a transzplantációt, rövidül a várólista, és több páciens érheti el a bonyolult és költséges eljárást. Az intézmény évente 20 beavatkozásra kapott engedélyt az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól a meglévő 60 autológ transzplantáció mellé – jelezte a professzor.
    
Illés Árpád az MTI érdeklődésére elmondta: a beavatkozás sikeres, szövődménymentes volt, a női beteg – aki férfi testvérétől kapta a csontvelőt – jól van, kezelése a programnak megfelelően folytatódik.

(MTI)