E 100 éves múltra visszatekintő csomagolóanyag „körforgásban tartása” egyszerre képvisel kiemelkedő gazdasági és környezetvédelmi érdeket, az alumínium ugyanis a legértékesebb, 100%-ban újrahasznosítható csomagolóanyag, amelynek újrahasznosításával 95%-os energia-, jelentős bauxit és édesvíz megtakarítás érhető el, miközben az eredeti nyersanyaggal azonos minőségű új, alumínium csomagolás állítható elő. Az alumínium italcsomagolások szelektív gyűjtését és újrahasznosítását hazánkban immár 10 éve ösztönzi és népszerűsíti az ÉAI Magyarország Nonprofit Kft., amely az elmúlt években több ezer oktatási és közintézményt integrált az országos lakossági szelektív gyűjtési rendszerrel párhuzamosan működő gyűjtési rendszerébe. A Kht. minden évben látványos akciókkal hívja fel a lakosság figyelmét az ezüst színű csomagolóanyag szelektív gyűjtésének fontosságára, amely hazánkban azért is különösen fontos, mert amíg a világ alumínium felhasználásának 65-70%-át már újrahasznosított alapanyag biztosítja, addig hazánkban a mindössze a kibocsátott mennyiség 40-42%-a kerül újrahasznosításra, azaz 10-ből 6 alumínium doboz újrahasznosítás helyett a szemétbe és hulladéklerakókra kerül.

Egy kis aludoboz történelem

Az első alumínium dobozt 1909-ben Magyarországon állították elő, még ebben az évben az első korsó sört is beletöltötték egy társába, az Egyesült Államokban található Montanában, az American Can. Co. üzemében. Ezeket a dobozokat még fém kupak zárta le, így a sör hamar átvette a doboz ízét, és annak kinyitása után a nagy habbal sem tudtak igazán mit kezdeni a sörkedvelők. A nagy gazdasági válság után a newark-i Gottfried Krueger Breweing Company fejlesztette tovább az újszerű csomagolást, amelyben 1935-ben már kétféle sört is forgalmaztak. 1936-ban a jellegzetes dobozok megjelentek Skóciában, ezt követően pedig egész Nagy-Britanniában, 1937-ben pedig már piacra kerültek Franciaországban és Németországban is. Az italdobozok igazi „karrierje” azonban csak a II. Világháborút követő évtizedekben bontakozott k i. amelyek során az alumínium italdoboz, mint csomagolóanyagot a fenntartható fejlődés szempontjainak is megfelelő, korszerű, nélkülözhetetlen, és sokrétű csomagolóanyaggá vált. A napjainkban is használt alumínium italdobozt elődjei a 60-as években kerültek forgalomba. Ezekhez a dobozokhoz 1963-ban fejlesztették ki a perforált tépő fedelet, később pedig külső és belső felületeit lakkozták. Az alumínium italdoboz az elmúlt 100 év során világszerte elterjedt, közkedvelt és az egyik legnagyobb mértékben alkalmazott csomagolássá vált. Ezt jól érzékelteti az a tény, hogy egy a világ legnagyobb dobozgyűjtőjének tekintett svéd, Michael Andersson dobozgyűjteményében 100 országból több, mint 18 ezer féle alumínium italdoboz található meg.

Miért közkedvelt az alumínium italcsomagolást?

Kis sűrűsége, megfelelő szilárdsága, gyors hűthetősége és közel teljes, 100%-os újrahasznosíthatósága miatt az alumínium italdoboz a XX. század egyik legkedveltebb, a fenntarthatóság szempontjainak is megfelelő, korszerű csomagolóeszközévé vált. Ez a csomagolóeszköz esztétikusan díszíthető (eloxálható, lakkozható, festhető) és törhetetlen, ezért napjainkban már nemcsak sört, de számos szénsavas üdítőitalfélét, energiaitalokat valamint konzerveket is alumínium italdobozokba töltenek és csomagolnak.

Az alumínium italdobozok újrahasznosítása

A világ alumínium felhasználásának 2/3-át már újrahasznosított alapanyag biztosítja. Csak az Egyesült Államokban évente előállított mintegy 100 milliárd darab alumínium italosdoboznak körülbelül a 65-70%-át, az amerikai gépjárművekben található alumínium alkatrészeknek pedig 85-90%-át hasznosítják újra! Ezzel szemben Közép-Kelet Európában az alumínium újrahasznosítás még gyerekcipőben jár, annak ellenére, hogy annak gyártástechnológiai feltételei adottak.

Magyarországon 2008-ban mintegy 12.000 tonna alumínium italdoboz került kereskedelmi forgalomba, ebből – iparági statisztikák szeriont – 4.289 tonna került kül- és belföldön, több csatornán keresztül újrahasznosításra, ami közel 40%-os visszagyűjtési aránynak felel meg.

A kibocsátott összes alumínium csomagolóanyagból 2008-ban az Öko-Pannon rendszerében összesen 4.182 tonna került visszagyűjtésre, amely mennyiségből az ipar szereplőitől 3.819 tonna, a lakossági szelektív hulladékgyűjtésből pedig 362 tonna származott. Az ipar szereplőitől és a lakosságtól tehát a forgalomba hozott összes alumínium csomagolóanyagok közel 30%-a került visszagyűjtésre és hasznosításra.

A 4.182 tonnányi visszagyűjtött alumínium csomagolásból 778 tonnát tett ki az alumínium italdobozok mennyiség, amelyből 416 tonna ipari visszagyűjtésből, 362 tonna pedig lakossági szelektív hulladékgyűjtésből származott.

Mit csinál az ÉAI Magyarország Nonprofit Kft.?

Az ÉAI Magyarország Nonprofit Kft., mint közhasznú koordinációs civil szervezet immár 10 éve folyamatosan népszerűsíti és ösztönzi a szelektív hulladékgyűjtést, ezen belül is az alumínium italdobozok gyűjtését és újrahasznosítását.

A Kht. az elmúlt 10 évben a használt alumínium dobozok gyűjtésére egy átfogó, országos oktató programot indított. E tevékenységgel párhuzamosan az ÉAI Nonprofit Kft. 3.500 olyan gyűjtőpontot alakított ki, amelyek óvodákban, általános-, közép- és felsőfokú oktatási intézményekben, erdei iskolákban, nyári táborokban, állatkertekben, nemzeti parkokban, művelődési központokban, benzinkutakon, üzletláncok egységeiben valamint kiskereskedelmi egységekben biztosítanak lehetőséget az alumínium italdobozok szelektív gyűjtésére. Az oktatási intézményekben létrehozott gyűjtőpontok és az oktatóprogram révén, az alumínium italdobozok gyűjtésének és újrahasznosításának lehetősége és módja minden iskolaévben több, mint 1 millió diák számára elérhető.

Ezen tájékoztatási tevékenység eredményességét növelik még a Kht. által az „alumínium italdobozok szelektív hulladékgyűjtésének infrastruktúrájával támogatott sport és szabadidős események és fesztiválok, amelyeken keresztül további kb. 1 millió aktív felnőtt találkozik minden évben a környezetvédelem ezen módjával.