Fotó: MTI/KKM/Király Márton
Egymillió darab, favipiravir hatóanyagú tabletta érkezett Magyarországra
Hirdetés

A favipiravir széles spektrumú vírusellenes hatóanyag, amit Japánban fejlesztett influenza ellen a Fujifilm egyik leányvállalata, a Toyama Chemical, Avigan néven. A vírus önsokszorozó folyamatát gátolja azzal, hogy az RNS másolását végző fehérjéhez egyfajta hamis építőkockaként kötődik. A másolódáshoz ugyanis a gazdasejt örökítőanyagát használja fel a vírus, és ezek közé az építőelemek közé áll be favipiravir aktív alakja, elrontva az éppen készülő vírus-örökítőanyagot. Nemcsak az influenzára és a koronavírusra, de számos RNS-örökítőanyagú vírusra is hat, az ebolajárványban is bevetették, habár egyéb készítmények eredményesebbnek bizonyultak, mindenesetre szignifikánsan csökkentette a halálozási arányt.

A betegek háromnegyedén segített

A japán licencet később egy kínai gyógyszergyártó is megvásárolta, de a szabadalmi oltalom azóta lejárt, vagyis bárki gyárthatja, illetve forgalomba hozhatja, szemben a remdesivirrel, amit a Rich­ter gyártásában csak klinikai vizsgálati körülmények között lehet felhasználni.

Mint annyi antivirális szert, a favipiravirt is kipróbálták a koronavírusra a járvány kezdetekor, és több vizsgálat szerint bizonyos mértékig hatékonynak bizonyult. Azt tudni kell, hogy ilyen helyzetben etikai megfontolásokból nagyon kevés olyan összehasonlító vizsgálatot végeznek, ahol a kontrollcsoport pusztán placebót kap. Ha ugyanis az előzetes vizsgálatok szerint van egy hatékonynak bizonyult gyógyszer egy súlyos betegségre, akkor csak a bizonyítás kedvéért nem vállalható az, hogy a betegek egy része ne kapja meg. Legfeljebb az elején fordulhatott elő, hogy más antivirális szerrel hasonlították össze a hatását. Kínában is ez történt, az influenzára javasolt arbidolhoz képest az derült ki, hogy a fertőzés végleges felszámolására nem képes, de az arbidollal kezelt 120 betegnek alig több mint a felénél, a favipiravirt kapó 116-nak pedig közel a háromnegyedénél csökkentette a klinikai tünetek jelenlétét, rövidítette a felépülési időt. Egy orosz vizsgálatban, ahol volt kontrollcsoport, 40 vizsgált betegnél 65 százaléknak bizonyult azok aránya, akik a kezelés megkezdése után öt nappal negatív tesztet produkáltak. Ez a kétszerese volt a kontrollcsoport arányának. Mára a világon több százezer koronavírusos beteg kapott a gyógyszerből, illetve Japánban is folytattak vizsgálatokat, ezek alapján korai stádiumban lehet a legeredményesebben alkalmazni.

Az azonban még az állatkísérletek során kiderült, hogy a magzati fejlődésre káros hatással van, ezért a humán vizsgálatokban várandós nők nem is kapták meg, tehát csak negatív terhességi teszt mellett alkalmazható, illetve a kezelés alatt kettős fogamzásgátlás javasolt. Ezenkívül köszvényesek sem kaphatják meg. Előnye viszont, hogy a hatóanyag szájon át szedhető tabletta formájában is előállítható (a remdesivir csak infúzióban adható be). Ilyen értelemben az alapellátás részévé is válhatna, egyelőre azonban csak kórházban lehet hozzájutni Magyarországon.

Korábban írtuk

Historikus kontroll

– A Külgazdasági és Külügyminisztérium tárgyalásainak eredményeképpen Japánból még tavasszal érkezett száz beteg kezelésére elegendő mennyiség az Aviganból – mondja Keserű György Miklós akadémikus, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője, aki részt vesz a favipiravirra vonatkozó hazai klinikai vizsgálatokban. – Ezt az adagot ingyen kaptuk, cserébe klinikai vizsgálat keretében használhatjuk fel, ezt október 7-én indítottuk el a négy orvostudományi egyetem klinikáin, valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben. Azért ilyen sokára, mert időbe került megtervezni és engedélyeztetni a protokollt, azután pedig már kifelé jöttünk az első hullámból, tehát most tudtuk igazán elkezdeni a vizsgálatot.

Eközben tavasszal további 400 ezer tablettát vásárolt Kínából a minisztérium, ezt vizsgálaton kívül is felhasználhatták a kórházakban. Szlávik János, a Szent László-kórház infektológiai osztályának főorvosa azt nyilatkozta, hogy hamarabb gyógyultak tőle a betegek, és különösebb mellékhatásokat sem tapasztaltak a használata során. A második hullámra pedig nemrég egy-egy millió adag japán és kínai készítményt szereztek be, szintén kereskedelmi forgalomból, ez összesen 50-60 ezer betegnek elegendő.

– Ezenfelül még áprilisban kezdte el a favipiravir magyarországi fejlesztését az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásában a feladattal megbízott konzorcium, a Richter Gedeon Nyrt., illetve az ELKH Természettudományi Kutatóközpont és az Első Vegyi Indusztria Zrt. – mondja Kovács L. Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai Kutatóközpontjának alapító elnöke, a témával kapcsolatos hazai klinikai vizsgálatok fő koordinátora, a Magyarországi Európai Klinikai Kutatási Infrastruktúra Hálózat vezetője.

A Richter gyártásában már elkészült egytételnyi hatóanyag, amiből a Meditop Kft. kapszulákat gyártott, ezek jelenleg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyére várnak. Ezt szintén klinikai vizsgálat keretében fogják felhasználni, miután az európai rasszokon még nagyon kevés vizsgálatot végeztek a favipiravirral, inkább csak Ázsiában zajlottak kísérletek, ezért is van rá csupán ideiglenes forgalombahozatali engedély Európában. Ebben a vizsgálatban 950 beteg vesz majd részt, maga a vizsgálati szer egyébként semmiben nem különbözik a kereskedelmi forgalomban vásárolt kínai és japán gyógyszertől. Persze kérdés, hogyan tudjuk igazolni a hatékonyságot, ha nálunk sem lenne kontroll­csoport.

– Úgynevezett illesztett párokkal fogunk dolgozni, ez azt jelenti, hogy visszamenőleg, az eddig kezelt betegek közül választunk párokat, akiknek hasonlók a paramétereik, vagyis többek között hasonló korúak, hasonló alapbetegségük van, de annak idején nem kaptak favipiravirt – mondja Várkonyi István, a Debreceni Egyetem Járványügyi Munkacsoportjának vezetője, infektológus, klinikaigazgató. – Velük hasonlítjuk össze a vizsgálatban részt vevők eredményeit, a lábadozási időt. Ezt hívják historikus kontrollnak. Bizonyítóereje alacsonyabb, mint a placebót kapó csoporté, de valamennyit számít ez is.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Korai fázisban hat

Debrecenben a korábbi, kínai favipiravir tartalmú négyszázezer adagos szállítmányból 387 beteg kapott. A klinikaigazgató szerint annyi látszik, hogy ha nagyon korán adják oda a betegnek, akkor csökken a kórházban töltött idő, de igazolni ezt a jelenlegi adatfeldolgozási szint mellett még nem tudják.

– Akkor érdemes alkalmazni, ha csak öt százaléka érintett a tüdőmezőnek, 20-30 százalék esetében már a remdesivir javallott – magyarázza Várkonyi István. – Elsősorban azoknak adtuk, akik lázzal, fejfájással, mellhártya-fájdalommal, köhögéssel jöttek be, őket befektettük. Sokan pedig még egészen korai tünetek mellett kapták meg, mert valamilyen krónikus betegséggel küzdöttek, vagy idősebbek voltak. De alapvetően minél korábban ajánlott lenne szedni, így meg kellene fontolni a járóbeteg-ellátásban történő alkalmazását.

– Ez a gyógyszer tökéletes lenne arra, hogy alapellátásban megkaphassa, aki megfertőződött a koronavírussal – mondja Keserű György Miklós. – A járvány erősödésével, a kórházi terhelés növekedésével egyre kisebb eséllyel juthatnak hozzá a magyar betegek a fertőzés korai fázisában a kórházi ellátásban. Ezért Kovács L. Gáborral közösen, Szlávik János nyilatkozatával egyetértésével azt javasoltuk a döntéshozóknak, hogy akinél a tünetek felvetik a koronavírus-fertőzöttség esélyét, már a háziorvos javaslatára, a gyógyszertárban hozzájuthasson a favipiravir tartalmú gyógyszerhez.