A Szent Korona ma is működik, bár a történelem során minimum 40 alkalommal nyúltak hozzá, és sajnos ezek egy része rontásnak minősül – mondta az InfoRádiónak Németh Zsolt, a fizikatudomány kandidátusa, A magyar Szent Korona című kötet szerzője.

Németh Zsolt elmondta: a Szent Koronáról számos könyv született már, de azok nem járták teljességgel körül a témát. A kandidátus elmondta: azért kezdett el foglalkozni a kérdéssel, mert szerinte a „korona egy működő valami”, amelynek működését jobban meg kell értenünk. A korona egy beavató korona, vagyis egy király csak akkor találkozik vele, amikor megkoronázzák – tette hozzá. „Ha elhisszük, hogy itt fizikai szinten is tényleg történik valami, akkor ez energiaátadás. Ha ez megtörténik, akkor lehet keresni az útját, a nyomát, a fajtáját, hogy milyen energia mozdul a koronában” – mondta Németh Zsolt. Közölte: fizikusként ezt is nyomozta a könyvében, „nem is eredmény nélkül”.

A szerző szerint a Szent Korona akkor is működik, ha nincs koronázás, ha úgy tetszik: alapjáraton.

A koronázás viszont szakrális esemény, amely nemcsak a királyt, hanem az egész nemzetet érinti. Ilyenkor a nemzet valamilyen formában kollektív beavatást kap a koronázástól – tette hozzá.

Kiderül az is: milyen sok alkalommal történt beavatkozás a koronán. Ezek döntően a korona elrontására irányultak, „szakralitásától megfosztandó” azt – mondta Németh Zsolt.

(InfoRádió)