Emer Cooke az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonságért felelős bizottságának ülésén közölte, mivel a vírusok mutálódnak, az EMA tavaly február óta iránymutatást ad a vakcinagyártóknak az oltóanyagok gyors átalakítására a koronavírus új változataihoz.

Kiemelte ugyanakkor, még nem tudni, hogy a gyógyszergyártóknak módosítaniuk kell-e a már engedélyezett vakcináikat a dél-afrikai hatóságok által a múlt héten bejelentett, a koronavírus omikron nevű változata elleni védelem érdekében, de az uniós ügynökség készül ennek a lehetőségére.

Beszélt arról is, hogy a gyógyszerügynökség szoros kapcsolatban áll a nemzetközi szabályozókkal, köztük az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtal (ECDC), vészhelyzeti terveik készen állnak, de – mint mondta – remélik, hogy nem lesz szükség az alkalmazásukra.

Kijelentette: az omikron esetében az eddig szerzett tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a már engedélyezett oltóanyagok hatékonyak, és továbbra is védelmet nyújtanak a fertőzéssel járó súlyos tünetekkel szemben és csökkentik az elhalálozás kockázatát.

Hirdetés
Korábban írtuk

„Még ha az új változat gyorsabban terjed is, a rendelkezésünkre álló vakcinák továbbra is védelmet nyújtanak. A védőoltás az elsődleges eszköz marad a járvány elleni küzdelemben” – fogalmazott.

Az emlékeztető oltásokkal kapcsolatban azt mondta, az EMA és az ECDC egy héten belül közös ajánlást adhat ki arról, hogy milyen gyártótól származó vakcina lehet a leghatékonyabb a védőoltás harmadik adagjának.

Emlékeztetett, az amszterdami székhelyű uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, valamint a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinájának használatát javasolta használatra, amit az Európai Bizottság engedélyezett. Az ügynökség emellett vizsgálja a Szputnyik V-t, a Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a Sinovac, valamint a Novavax gyógyszergyár vakcináját. Hozzátette, az EMA várhatóan néhány héten belül uniós használatra ajánlhatja a Novavax vakcináját is.

Andrea Ammon, az ECDC igazgatója az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Szlovénia által a járványügyi védekezés témakörében szervezett online eseményen közölte: ez idáig tíz uniós országban 42 fertőzött esetében mutatták ki az omikron variánst. Elmondta, hogy a tagországok illetékes hatóságai további hat feltételezett esetet elemeznek. Megjegyezte, hogy a megerősített esetek mindegyikénél a fertőzés enyhe lefolyású, illetve a fiatalabb korosztály esetében tünetmentesek voltak.

Elmondta, még várni kell annak megállapításához, hogy az omikron valóban könnyebben elkerüli-e az szervezet immunválaszát. A vonatkozó laboratóriumi vizsgálatok eredményei néhány héten belül várhatók – tette hozzá Ammon.

Három hétre lehet szükség annak megállapítására, hogy mennyire hatékony a Szputnyik V az új koronavírus omikron változata ellen

Ezt jelentette ki Kirill Dmitrijev, a vakcina külföldi előmozdításával foglalkozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója kedden az amerikai CNBC televíziónak nyilatkozva.

Dmitrijev az TASZSZ hírügynökség által ismertetett interjúban úgy vélekedett, hogy szükség esetén 100 millió adag módosított Szputnyik V-t gyárthatnak le február végére. Mint mondta, a fejlesztők készek a vírus bármelyik változatához hozzáigazítani az oltóanyagot, de például a delta esetében erre nem volt szükség.