Az egész Európában méltán népszerű fesztivál során a világ újabb szeleteinek megismerésén dolgozó emberekkel, pályájukkal, eszközeikkel és gondolataival ismerkedhetnek meg a hazai érdeklődők úgy, hogy közben érdekes programokon vesznek maguk is tevékenyen részt. A rendezvénysorozat célja a szórakoztatáson túl az, hogy minél több fiatalt győzzön meg arról, érdemes olyan pályát választania, amelyben hangsúlyos szerepet kapnak a tudományos vagy műszaki ismeretek, és az új dolgok felfedezése.

A 2009-es fesztivál a Kreativitás és Innováció Európai Évének kiemelt programja, és az év magyar nagykövetének, Losonczi Áronnak – a fényáteresztő beton feltalálójának – fővédnöksége alatt áll. Az esemény budapesti nyitóprogramja az európai év egyik kiemelt rendezvénye is egyben; Hogyan lesz a tudásból termék? címmel nyilvános kerekasztal-beszélgetés zajlik az innovációról és az eredmények hasznosításának kultúrájáról a hazai és nemzetközi gyakorlat tükrében, neves hazai tudósok részvételével.

Egy fiataloknak szóló pályázat is színesíti a rendezvényt: értékes tárgynyereményekért videófilm-készítő versenyt írt ki 14-18 és a 19-25 éves fiatalok számára maximum 3 perc hosszú, kutatással kapcsolatos kisfilmek elkészítésére a szervező Tempus Közalapítvány. A pályamunkák feltöltésének határideje: 2009. szeptember 11.

Ízelítő a programokból:

Kezdetnek szálljon ki a vízzel hajtott álomautóból és igyon egy pí-sört. Próbáljon meg eligazodni a saját mentális térképén! Majd tegyen egy sétát a martonvásári fitotronban, a szegedi Füvészkertben vagy repüljön át Budapest felett repülésszimulátorral! Ha megéhezik, nézzen be a molekuláris konyhába, vagy a biotechnológiai boszorkánykonyhába és fogyasszon kőkorszaki öko-ételeket! Ha már úgyis ezen a területen jár, ismerkedjen meg a dínók világával és tesztelje új tudását! Vizsgálja meg mobil távcsövekkel a Holdat és más égitesteket, majd tudja meg, hogyan befolyásolja észrevétlenül az internet a véleményünket, vagy vegyen észt, udmurt vagy komi-permják nyelvleckéket! Ha jobban érdekli a természet, ismerje meg a környezet gyógyító hatását, látogassa meg a látványos fizikai és kémiai kísérleteket, és próbálja ki a hűsítő szellő erejét!

Számos budapesti helyszín és 18 további város – Baja, Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Kecskemét, Martonvásár, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nyíregyháza, Pécs, Piliscsaba, Sárospatak, Sopron, Szarvas, Szeged, Szombathely és Veszprém – egész napos, igen gazdag fesztiválprogramjai nyújtanak felfedezésre váró kulisszatitkokat a tudomány világából mindenkinek. (A központi programok – melyeknek a Millenáris Park ad otthont – listáját ld. a csatolmányban.)

További információk, kisfilm-pályázat, részletes programok leírása és feliratkozás a regisztrációköteles programokra: www.kutatokejszakaja.hu

A Kutatók Éjszakája 2009 központi programajánlója:

Millenáris Park

15.00-24.00 Kutatási Börze

20.00-24.00 Csillagászati bemutató

Millenáris Park, B csarnok

15.00-24.00 ZöldPont Kiállítás

17.00-17.40 Csoportos pályaorientációs tanácsadás kisiskolásoknak, alsó tagozatos általános iskolások részére [Regisztrációköteles program]

17.45-18.25 Csoportos pályaorientációs tanácsadás általános iskolás felső tagozatosok részére [Regisztrációköteles program]

18.30-19.10 Csoportos pályaorientációs tanácsadás középiskolások részére [Regisztrációköteles program]

19.30-20.00 Egyéni pályaorientációs tanácsadás kicsiknek és nagyoknak

Millenáris Park, B csarnok oktatóterem (Növénykórtan Labor)

Workshopok folyamatosan:

Gumicukor vírusok / Jelly candy viruses

DNS kivonás házilag / Home brewn DNA

Lenyűgöző betegségek / Amazing diseases

Millenáris Park, B csarnok, Galéria színpad

19.00-20.00 A Mars-kutatás legújabb eredményei

A THE magazin programja

20.00-21.30 Látványos természettudományos kísérletek (I. rész)

A THE magazin programja

21.30-23.00 Látványos természettudományos kísérletek (II. rész)

A THE magazin programja

Millenáris Park, Csodák Palotája, különterem

16.00-18.00 Kerekasztal beszélgetés: Hogyan lesz a tudásból termék? [Regisztrációköteles program]

Millenáris Park, B csarnok, Nagyszínpad

15.00 Megnyitó

15.00-24 Tudományos előadás-sorozat:

Kis ökolábnyommal könnyen ugrálhatsz! – A Bocs Alapítvány előadása

Jeltovábbítási terápia, molekuláris diagnosztika és személyre szabott terápia – áttörés a gyógyszerkutatásban – Prof. Kéri György a Vichem Chemie Kutató Kft. alapítójának előadása

Díjkiosztó Gála

A Gömböc története – Domokos Gábor előadása

Dr. Stépán Gábor előadása a forgalmi dugókról, ennek részeként reflexeink késésével kapcsolatos dinamikai problémákról

Komplex rendszerek elemzése, avagy „Az élet, a világmindenség meg minden.”

A Kürt Zrt. előadása

Ami az izzólámpa helyett világít – A Világítástechnikai Társaság előadása

Amiért érdemes volt otthagyni a PHD-t: multimédiát mindenkinek! – Prezi.com

Web 2.0: hogyan alakítják át az életünket a közösségi hálózatok? Átalakítják? – A Web and use előadása

Millenáris Park, Csodák Palotája

17.00-24.00 Csodák Palotája

Millenáris Park, Kürt-színpad

21.00-23.00 Zenél a Kürt Band

Millenáris Park, MESSER-színpad

16.00 – 17.30 Légből kapott varázslatok – látványos kísérletek a levegőt alkotó gázokkal (a Messer Hungarogáz Kft. programja)

18.00 – 19.30 Légből kapott varázslatok – látványos kísérletek a levegőt alkotó gázokkal (a Messer Hungarogáz Kft. programja)