Ennek ellenére az aktuális hírek közül ez az esemény ragadta meg leginkább a nézők figyelmét, és rendkívül sokan, bár Diana hercegnő balesetéhez képest kevesebben, kísérték figyelemmel a popénekessel kapcsolatos információkat.

Háromból két ember szerint a csapból is Michael Jackson folyik

A Pew Research Center nemrég közzétett közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak mintegy kétharmada úgy érzi, hogy a helyi média túl sokat foglalkozik Michael Jackson hirtelen bekövetkezett halálával. A válaszadóknak közel 30 százaléka vélte úgy, hogy az eset súlyának megfelelő médianyilvánosságot kapott, míg alig 3 százalékuk gondolta, hogy a szükségesnél kevesebbet foglalkozott a sajtó a popkirály tragédiájával.

Tény, hogy az énekes domináns szerepet kapott a médiában a halálát követő napokban, amelyet a nézők jelentős része folyamatosan figyelemmel is kísért. A válaszadók 30 százaléka mondta, hogy a Michael Jackson halálát követő napokban állandóan figyelte a vele kapcsolatos híreket, 28 százalékuk pedig meglehetősen nagy figyelmet szentelt a vonatkozó híradásoknak. A válaszadók további 23 százaléka nem igazán, 19 százaléka pedig egyáltalán nem követte a popkirályról szóló beszámolókat. A társadalmi vonatkozásokat tekintve a nők, a fiatalok és fekete bőrű lakosság figyelmét keltette fel a legjobban a hír. A nők harmada, a férfiak negyede kísérte kiemelt figyelemmel a média beszámolóit. A negyven év alatti válaszadók 38, a 40 és 64 év közöttiek 27, a 65 éven felülieknek 20 százaléka követte a popkirály halálával kapcsolatos információkat lankadatlanul. Végül, míg a fehérbőrű lakosság 22, addig az afroamerikai válaszadók mintegy 80 százaléka szentelte teljes médiafigyelmét a poplegendának.

A hírek tartalmát tekintve a válaszadók fele úgy érezte, hogy azokban egyforma szerep jutott Jacko munkásságának és magánéletének. Ugyanakkor 26 százalékuk úgy vélte, hogy a média túl sokat foglalkozott az énekes magánéleti botrányaival, míg 11 százalékuk szerint nagyobb szerepet kapott a karrierje, mint az élete.

Nincs uborkaszezon

A Pew Research párhuzamos kutatása szerint a 2009. június 22-28-ai hét a hírek mennyisége szempontjából meglehetősen eseménydús volt: a popkirály halála mellett az iráni választásokat követő események, egészségügyi reform, gázemissziós törvény, kormányzói botrány és egy vonatbaleset is a nézők figyelmét követelte.

A kutatás szerint a hírek egész heti eloszlását nézve, Jackson halála, valamint az iráni választásokat követő tűntetések és összecsapások azonos arányú médiafelületet kaptak. Az előbbivel az összes hír 18, az utóbbival a hírek 19 százaléka foglalkozott az adott héten. Ugyanakkor az énekes halálának csütörtöki bejelentését követő 24 órában a hírek 60 százaléka kizárólag az énekesről szólt, míg az iráni események csak ezek 7 százalékába tudtak beférni. Mindezek mellett június 22-e és 28-a között az egészségügyi reformról szóló vita 7, a gázemissziós törvény megszavazása 2, Mark Sanford dél-karolinai kormányzó félrelépése 11, a washingtoni vonatbaleset a hírek 5 százalékában kapott helyet.

Ezek közül a nézők három fő eseményt közel ugyanolyan arányban követtek figyelemmel. Mintegy 30 százalékuk a Michael Jacksonról szóló beszámolókat, 31 százalékuk az iráni eseményeket, 29 százalékuk pedig az egészségügyi reformról szóló vitát kísérte kiemelt figyelemmel. 18 százalékuk a kilenc halálos áldozatot követelő washingtoni vonatbalesetet, 16-16 százalékuk pedig a gázkibocsátás mérséklésével foglalkozó törvényről, valamint Dél-Karolina kormányzójának félrelépésről szóló híreket követte folyamatosan. Az egyformának tűnő érdeklődés azonban más fénybe került, mikor a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a fentiek közül melyik eseményt követték a legnagyobb figyelemmel. A válaszadók 31 százaléka egyértelműen Michael Jacksonra volt a leginkább kíváncsi, 19 százalékukat az egészségügyi, 18 százalékukat pedig az iráni hírek érdekelték legjobban. A vonatbaleset, a környezetvédelmi intézkedés és Sanford kormányzó sztorija a válaszadóknak csak elenyésző hányadát érdekelte.

Nem csak az életük, a haláluk is érdekes?

Nem újdonság, hogy az emberek figyelmét könnyen felkeltik a hírességek és a sztárok életének eseményei. Nincs ez másképp a halálukkor sem. A Pew Research összehasonlítása szerint Michael Jackson váratlan halála komoly figyelmet kapott az emberektől, de közel sem annyit, mint ami a tragikus hirtelenséggel elhunyt Diana, walesi hercegnőnek vagy az ifjabb John F. Kennedynek kijárt. A Diana hercegnő autóbalesetét követő híreket a nézők több mint fele fokozott, mintegy harmada nagy figyelemmel követte. Az érdeklődési arány alig néhány százalékkal maradt el az ifjabb John F. Kennedy, Kennedy elnök fiának repülőgép szerencsétlenségéről szóló hírek esetében. Rajtuk kívül más ismert személyiség halála már nem tudta ilyen hihetetlen mértében felkelteni a médiafogyasztók figyelmét.

Jelentősen lemaradva, a szomorú lista harmadik helyén Steve Irwin ausztrál természettudós és televíziós személyiség kapott helyet. A haláláról szóló beszámolókat a nézők 30 százaléka kiemelt, 36 százaléka nagy figyelemmel kísérte. Az érdeklődési arányt tekintve Irwint Michael Jackson, valamint az NBC híradósának, Tim Russert-nek a haláláról szóló híradások követik.

A kilencvenes évek eleje óta elhunyt hírességek közül erős érdeklődés övezte Paul Newman, Natasha Richardson, George Harrison, Frank Sinatra, Heath Ledger és Kurt Cobain halálhírét is. Közülük két színész, Paul Newman és Natasha Richardson haláláról szóló hírek keltették a legnagyobb érdeklődést. A nézők közel 20 százaléka folyamatos, mintegy 30 százaléka nagy figyelemmel kísérte a vonatkozó híreket. Ettől az aránytól nem sokkal marad el Frank Sinatra és Heath Ledger halálhíre, és csak alig néhány százalékkal kevesebben voltak kíváncsiak a zenei ikonok, Harrison és Cobain halálával kapcsolatos híradásokra.

(Forrás: ELTE TáTK hírlevél

Kép forrása: wikipedia.org)