Volt idő, amikor a médiában, az iskolákban, egészségügyi fórumokon és egyéb, fiatalokkal foglalkozó intézményekben napirenden volt a kábítószerekkel foglalkozó ismeretterjesztés. Aztán néma csönd követezett, szinte senki sem beszélt arról, hogy nemcsak más országokban, hazánkban is komoly probléma a drogfogyasztás. A felvilágosítás pénzbe kerül, ezért erre már nem fordított megfelelő összeget a balliberális kormány, sőt, „tudatmódosult” liberálisok kifejezetten ajánlották a szerintük ártalmatlan lágy drogokat, például a marihuánát és néhány gombafajtát, kaktuszt.

Természeti népek kultúrájának mindig is része volt a különböző kábító (fájdalomcsillapító) hatású gyógynövények használata. Részben rituális szertartásokhoz, részben gyógyításhoz használták, használják. A múlt század közepe óta kultúránkba is bekerült, és az 1960-as évek óta főleg zenés helyek, valamint különböző sajtótermékek révén szinte divattá vált. Becslések szerint a XXI. század elejétől nemzetközileg mintegy 200 millió ember használ drogokat. A leggyakrabban használt illegális drog a marihuána. Az ENSZ felmérése szerint a világ népességének mintegy 4 százaléka él marihuánafogyasztással. Riasztó, hogy a magyar diákok 48 százaléka kipróbálta már a füvet. A nevezett drog előszobája a későbbi, kemény kábítószereknek.

Mire figyeljenek oda a szülők és a pedagógusok, netán házastársak, ha megváltozott hozzátartozójuk, tanítványuk viselkedése? Vörös szem, izzadás, mozgáskorlátozottság, mozgáskoordinációs zavarok, hazudozás, munka vagy tanulmányok elhanyagolása feltétlenül okot ad a gyanúra.

Milyen hatása van a szervezetre a drogoknak? (Az alkoholtól most eltekintünk, az külön terjedelmes írást igényel, bár az is drognak tekinthető és függőség is kialakul.) A hozzászokásnak vagy függőségnek két típusa van: a lelki és a fizikai függőség. Az előbbi esetében a szer használója az optimális közérzet állapotát csak az anyag bevitelével, elfüstölésével tudja elképzelni, illetve elérni. Ezt minden drog képes kiváltani, például fű, hasis, LSD, speed, extasy, kokain, crack stb. Egyes kábítószerektől testi függőség is kialakul, rendszeres használatakor a sejtek hozzászoknak a droghoz és hiány esetén elvonási tünetek lépnek föl: fájdalom, erős rosszullét, súlyos esetben halál.

A használónak folyamatosan emelnie kell az adagját ugyanazon hatás eléréséhez; ez főleg a morfiumra és a heroinra jellemző. A használóknál kialakulnak olyan tévhitek, amelyeket a hibás helyzetmegítélés okoz. Gyakran elhangzik átlagos drogosok szájából: „Én sohasem szokom rá; én bármikor le tudok szokni.” Pontosan ezt mondják az alkoholisták és a dohányosok is, és ez szinte mindig tévedés, a beteg magának sem vallja be, hogy segítségre szorul.

A leggyakrabban használt drogok a cannabis-származékok. Az indiai kender (Cannabis indicana, sativa, mexicana, americana) 2-6 méter magasságúra felnyúló növény. Szárának és leveleinek összeőrölt formája a marihuána. Indiában 9000 éve használják, szent növényként tisztelik. Európában Kr. e. 1500 körül bukkan föl, germán törzsek használják kultikus célokra. Később, már az újkorban, hippi szubkultúrák újra fölfedezik, fontos kelléke a lázadó világmozgalmaknak (Live fast – Love hard – Die young).

Az 1980-as évektől újra virágkorát éli, világszerte szerveződnek a legalizálását hirdető koncertek, mozgalmak, politikai megnyilvánulások. Mai, utcai neveinek se szeri, se száma: fű, grass, spangli, zöld, grász, ágyú, rakesz, dzsoint és hasonlók. Szívják pipában, illetve cigarettába sodorva. Hatásai: szájszárazság, enyhe szédülés. Később feldobódottság, nevetőrohamok, pörgés, enyhe egyensúlyzavar, gátlások oldódása, erős mozgáskényszer, kitágult pupillák vagy enyhén bedagadt szem. A fű első órájában ötszörösére emelkedhet annak a valószínűsége, hogy a droghasználó szívrohamot kap. Hosszú távú hatása elmebaj tüneteit okozhatja, csökkentheti a szervezet ellenállását tüdőbetegségekkel és fertőzésekkel szemben. A kemény drogok előszobájának nevezik, mert az utóbbival élők legalább fele kezdte cannabissal. A marihuána grammja 2000-2500 forint. Túladagolása esetén hányinger, álmosság, bealvás léphet föl, előfordulhat fokozott szívműködés és drasztikus vérnyomás-ingadozás.

A legnépszerűbb kábítószerek napjainkban a „party vagy disco” drogok. Ezek főleg amphetamin-származékok és az LSD. A speed fehér, sárga vagy rózsaszín por, illetve tabletta. Először katonai célra használták, Japánban és a vietnami háborúban teljesítménynövelő szerként. Leggyakrabban orron át szívják föl, de keverik kávéba vagy más italba is. Hatásai: elmulasztja a fáradság- és éhségérzetet, fokozza a teljesítőképességet, szívműködést, anyagcserét, izzadást, gyakran hallucinációkat okoz. Testsúlycsökkentést vált ki. Két éven belül tönkreteszi a belső szerveket (szív, máj, vese), esetleg halált okoz. Túladagolása szívinfarktust vagy agyvérzést idézhet elő.

Az LSD-t eredetileg az anyarozs gombájából állították elő, ma már szintetikus úton készítik. Eleinte orvosi célokra használták, ma kizárólag kábítószer. Első divathulláma a 60-as években volt a hippi szubkultúrában (Jim Morrison kedvenc drogja). A rave, az acid stb. zene megjelenésével másodvirágzását éli. Európába szinte kizárólag LSD-bélyegként fordul elő. Fontos: az LSD-bélyeg kisebb, mint a postai bélyeg. Hatásai: hallucinogén, kényszerképzeteket idéz elő, mindenhatóság érzését (rambo-, superman-komplexus), zavart okoz a térrel és az idővel kapcsolatban. Előfordult már, hogy valaki az első LSD után élete végéig zárt intézetbe került. Túladagolása esetén hányinger, pulzus-, vérnyomás-emelkedés, dühkitörések fordulnak elő.

Divatos a kémiailag változtatott amphetamin-származék erős hatóanyaggal: ez az extasy. Utcai nevei: bogyó, mosoly, bohóc, E, diszkótabletta, eki stb. Kizárólag kábítószerként használják, de mivel összetétele állandóan változik, hatása kiszámíthatatlan. A tabletták többnyire kedves figurákat mintáznak, darabja 900-1500 forint. Hatásai: mint az amphetaminé, legnagyobb veszélye, hogy kikapcsolja a szervezet védekező mechanizmusát (éhség-, szomjúság-, fáradságérzet). Többszörös szív-, vese- és májterhelést idéz elő. Halálos dózisa már 1-2 tabletta is lehet.

Az ópiumszármazékokat a mák növényből vonták ki először Kr. e. 2500 körül. Az asszírok, az egyiptomiak és a görögök is használták az „öröm növényét”. Az ópiumból vonják ki a morfiumot; orvosi célra fájdalomcsillapító, nyugtató, érzéstelenítő. Hatásai: eufória, súlytalan lebegés, a tudatos világtól való teljes eltávolodás. Hatása rövid ideig tart, gyakorlott kábítószerfüggők ritkán használják. Túladagolása eszméletvesztést, majd légzésbénulást okoz.

Rendkívül erős lelki és fizikai függőséget okoz, elvonási tünetei fájdalmasak. A heroint ugyancsak ópiumból állítják elő. A morfiumtól való függőség kezelésére fejlesztették ki, de az erősebb hozzászokás miatt nem vált be. Szívják orron át, keverik kokainnal (coctail), de leggyakrabban vénás injekcióként adják be. Hatásai: személytelen boldogság, eufória, nyugalom, kellemes közérzet. Gyomor- és májkárosodást idéz elő, idővel az egész szervezetet elpusztítja. Közös tű és fecskendő használata növeli a fertőző májgyulladás és a HIV-fertőzés veszélyét. Az utóbbi időben több halálos áldozatot szedett, mert túl tiszta heroin került az utcára, aminek hatása is többszörös volt.

Sorolhatnánk tovább a napjainkban használatos tudatmódosító szereket, de a fentieket használják gyakrabban. És miután a Gyurcsány-kormány az OPNI szétverésével megszüntette a beteg emberek kezelésének lehetőségét, így jó részük az utcán kódorgó hajléktalanná; télen potenciális fagyhalottá válik.

Magyarország a balkáni drogútvonal átmeneti országa, talán még nem célállomás. A kormányzat a megelőzésre, a felvilágosításra szinte semmit sem áldoz, így nő a drogozók száma, és ami még szomorúbb, a korhatáruk egyre alacsonyabbra csúszik. Látva ezt, azonnal akcióba lépett a szcientológiai egyház, és kis füzetecskét nyom az utcán az emberek kezébe, amelyben a drog veszélyeire hívják föl a figyelmet, ugyanakkor egy legalább olyan szoros hálóba igyekeznek bevonni a fiatalokat, ahonnan nehéz szabadulni. A füzeteket a Drogmentes Világért Alapítvány egy Los Angeles-i szervezete adja ki. Sokan bedőltek a nemes célnak, és nem győznek kihátrálni az együttműködésből. Ha az embernek még jól működik a veszélyérzete, az a biztos, ha sem drog, sem szcientológia nincs a közelében.