Fotó: ShutterStock
Hirdetés

Az ENSZ jelentése szerint a világ jelenlegi nyolcmilliárdos népessége percenként mintegy 140 fővel gyarapszik. 2080-ra ez a szám meghaladja a tízmilliárdot, de 2100 után a globális népességnövekedés üteme visszaesik.

Az előrejelzések szerint a következő évtizedekben a legtöbb gyermek Indiában és Afrika Szaharától délre eső területein születik majd. A jelenlegi népvándorlási tendenciákat is figyelembe véve elképzelhető, hogy amennyiben a feltételek hazájukban nem lesznek adottak, a népességbővülés nagy része fiatal felnőtt korában útra kel, hogy Európában próbáljon szerencsét…

Fiatal férfiak jönnek

Bár jelenleg a Föld legnépesebb országa a több mint 1,4 milliárd lakosú Kína, az előrejelzések szerint a lendületesebben gyarapodó India már idén letaszíthatja a trón legfelső fokáról a napjainkban enyhén csökkenő lélekszámú kelet-ázsiai nagyhatalmat. Kínában ugyanis évek óta csökken a születések száma, tavaly már többen haltak meg, mint ahányan világra jöttek, amire az 1960-as évek nagy éhínsége óta nem volt példa. Pedig a kínai vezetés már a három évtizeden át (1980–2015) tartó, vasszigorral felügyelt egykepolitikát is feloldotta, de a gyermekvállalás ösztönzésére bevezetett intézkedések egyelőre nem vezettek eredményre. „Mire az ország meggazdagszik, elöregszik” – fogalmazzák meg aggodalmaikat az ázsiai óriás gazdaságpolitikusai.

India és Kína mellett további 12 olyan nemzetet találunk, amely százmilliónál több főt számlál. A Föld legtöbb országának népessége azonban ennél sokkal szerényebb. A legkisebb lélekszámú állam, Vatikán alig 500 ember otthona.

Korábban írtuk

A népességnövekedés üteme kontinensenként és országonként is nagyon eltérő.

A következő évtizedekben India, Pakisztán és a Fülöp-szigetek mellett várhatóan Afrikában – a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Egyiptomban, Etiópiában, Nigériában, illetve Tanzániában – emelkednek majd számottevően a születésszámok.

Valószínű, hogy a harmadik világban a jövőben is hiányozni fognak a nagyobb népesség eltartásához szükséges megfelelő munkahelyek, egészségügyi ellátás, képzési lehetőségek és infrastruktúra. Jórészt azokról az országokról beszélünk, ahonnan már most is jelentős számú, a miénktől eltérő kultúrájú, etnikumú és vallású illegális bevándorló érkezik Európába, leginkább fiatal férfiak.

A nyugat-európai államok a bevándorlók számának kiterjesztésével igyekeznek ellensúlyozni a fiatalok arányának csökkenését és a népességszám visszaesését. Csakhogy a beáramló hatalmas tömegek nem az európai kultúra számára „mentik meg” Európát. Jó példa erre Németország, ahol ugyan a bevándorlóknak köszönhetően valóban egyre többen élnek, de nem a németek. A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) jelentése szerint 2014 és 2022 között 4,4 millióval, 12,8 millióra nőtt a Németországban élő külföldiek száma, miközben ugyanebben az időszakban 1,5 millióval csökkent a német útlevéllel rendelkezők aránya. A bevándorlók folyamatosan érkeznek Szíriából, Irakból és Afganisztánból, Európán belülről pedig Romániából, Bulgáriából, Lengyelországból és Ukrajnából is, de míg a zömmel szakképzett európaiak háromnegyede aktív a munkaerőpiacon, addig az afgánoknak csak 45, a szíriaiaknak pedig mindössze 35 százaléka dolgozik. Pedig a migránspropaganda szerint Nyugat-Európának keményen dolgozó, jól beilleszkedő, szakképzett munkaerőre lenne szüksége.

Hazátlanok Rómában

Az emberiség történetének krónikájában több példát is találunk olyan fejlett kultúrákra, amelyeknek hatalmas migrációs hullámmal kellett megküzdeniük, miközben nem tudták reprodukálni saját népességüket, és ez végül a felbomlásukhoz is hozzájárult.

A világ valaha ismert egyik legerősebb hatalma, a Római Birodalom összlakossága a népességnövekedés csúcsán, vagyis a nagy pestisjárvány kitörése előtt (Kr. u. 165) 60-70 millió lehetett. Az akkori világ teljes lakosságának akár az egynegyede is élhetett a császárság fennhatósága alatt Britanniától Ibérián, Gallián és Germánián át a Duna menti régiókat, a Balkán-félszigetet, Anatóliát, Észak-Afrikát és Itáliát is beleértve egészen Szíriáig.

A Római Birodalom lakossága több ezer népcsoportból állt, amelyek többsége eltűnt, vagy szétolvadt a különböző utódállamok olvasztótengelyében. A birodalmat mindig is erős belső mobilitás és migráció jellemezte. Önként vagy kényszerből az őslakos és meghódított civilek, a hadifoglyok és a katonák is vándoroltak. A népek együttélése nem alakult zökkenőmentesen, a migráció okozta feszültség folyamatosan jelen volt a világvárosnak számító Rómában is. Seneca sem éppen hízelgően festette le a jelenséget a Kr. u. I. században:

Nézd csak végig ezt az embersűrűt, amely az óriási világváros házaiba alig fér bele: e tömeg java részének nincs is hazája… az egész földkerekségről sereglettek itt össze.

A határait egyre nehezebben védő, önmagán túlnövő hatalmas birodalom főként a barbár germánok, majd a sztyeppei nomád hunok támadása és az ázsiai népek nyugat felé nyomulása miatt gyengült meg. A letelepedett idegen ajkú lakosság egyre nagyobb önállóságra tett szert, gyakran lázadozva a központi hatalom ellen, ami tovább emésztette a császárság erejét. A migráció az egyik fontos tényező volt, amely nagyban hozzájárult a Római Birodalom bukásához.

A vesztes Bulgária

Az európai társadalmakban folyamatosan csökken az őslakosok születésszáma, egyre emelkedő várható élettartam mellett. A nyugdíjba vonulók helyére belépő munkaképes korúak hiánya jelentős terhet ró az országok gazdaságára. Amíg 1950-ben a nők a világátlag tekintetében 4,86 gyermeket vállaltak, 2022-re ez a szám 2,31-re csökkent. A termékenységi ráta 2,1 gyermek esetén elegendő a népesség reprodukáláshoz. Az ENSZ adatai szerint a világ lakosságának hatvan százaléka olyan országban él, ahol a ráta ennél kevesebb.

Utóbbiak közé tartoznak a kelet-európai országok is. A 2050-ig várható népességcsökkenési sorrend zászlóvivői a délkelet-európai Bulgária, valamint az északkelet-európai Lettország és Litvánia. Ezekben az országokban nem sikerült motiválni a gyermekvállalást, ráadásul a lakosság jelentős része Nyugat-Európába vándorol.

A termékenységi hányad ugyan hazánkban sem éri a vágyott 2,1 százalékot, de 2010 óta az uniós tagállamok közül a legnagyobb mértékben éppen Magyarországon ívelt felfelé a mutató a családtámogatásoknak köszönhetően. A Kopp Mária Intézet a Népesedért és a Családokért (KINCS) tanulmánya, amely azt vizsgálta, hogy egy adott országban a nőknek milyen lehetőségei vannak, mennyire sokrétű és széles a családokat támogató intézkedések köre, azt állapította meg, hogy hazánk Svédországgal, Finnországgal holtversenyben a ranglétra élén áll, valamint megelőzi az összes többi európai uniós tagállamot és az Egyesült Királyságot is.

Halad-e a világ?

A kutatók úgy vélik, hogy az emberek reprodukciós viselkedése a globális válságokhoz hasonló drámai események hatására is változik. A népességszám alakulását olyan rendkívüli események is számottevően és előre nem látható módon befolyásolhatják, mint a közelmúlt Covid-járványa vagy Oroszország ukrajnai inváziója.

António Guterres ENSZ főtitkárnak a népességrobbanás kapcsán tett korábbi nyilatkozata szerint az emberiség több évezredes vívmányaira nagyon is büszkék lehetünk, ám a világ sajnálatos módon most is ugyanazokkal a problémákkal, – a klímaváltozással, az erőszakkal és a diszkriminációval küzd –, mint egy évtizeddel ezelőtt, amikor még „csak” hétmilliárdan voltunk… Kétségtelen, hogy azok a régebbi aggályok ugyan, amelyek szerint a Föld nem képes kiszolgálni nyolcmilliárd ember igényeit, szertefoszlani látszanak, de azért előbb-utóbb eljut az emberiség arra a pontra, amikor nem tudja kezelni a világ társadalmait feszítő legsúlyosabb problémákat.

Ma is nagyon aktuális az örök madáchi kérdés, amely az első ember, Ádám gyötrelmeit fogalmazza meg Az ember tragédiája utolsó színében: „Megy-é előbbre majdan fajzatom…” Vagyis, mi lesz az emberiség sorsa, halad-e előre, vagy egyre csak körbe-körbe jár a világ?

Elnéptelenedett Magyarország

A népmozgások hazánk történelmét is végigkísérték. A XVIII. század elején például a lakosságszám mintegy 5,4 millió volt, ami megegyezett a Mátyás király korabelivel. A háborúk következtében ugyanis stagnált a népesség. Egyes történelmi tájegységek, különösen az ország középső része és a déli határvidék szinte teljesen elnéptelenedtek. A török háborúk után a Habsburg Birodalom továbbra is nagyhatalom maradt, de súlypontja Közép-Európára tevődött át. Az 1700-as évek első évtizedeiben megindult hazánk benépesülésének és benépesítésének folyamata. A migráció következtében egyre növekvő szlovák, ruszin, román, szerb, sváb, horvát és szász etnikumú lakossága lett az országnak. A birodalom érdeke az volt, hogy növelje az adóalanyok és a katonák számát, de a tudatos betelepítéseknél fontos szempontként jelentkezett a német anyanyelv és a katolikus vallás is. A XVIII. század végére a sokszínű lakosság több mint a duplájára nőtt, de a magyarság számaránya az összlakosságon belül negyven százalék körülire csökkent. Ennek ellenére a Magyar Királyság területén élő népeket összetartotta a hungarustudat, az országhoz való kötődés eszméje. A nemzetiségi ellentétek hangsúlyosabban csak a XIX. században, a nemzettudat előretörésével jelentkeztek. Köztudott, hogy a Habsburgok az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc idején a nemzetiségek közötti feszültségek mesterséges továbbgerjesztésével is igyekeztek gyengíteni a Magyar Királyság erejét. Leginkább a románok, a szerbek és a szlovákok fordultak szembe magyar hazájuk függetlenségi törekvéseivel, ellenállásuk fegyveres felkelésekbe torkollott. A viszály alapvető szerepet játszott abban a folyamatban, amely végül Magyarország feldarabolásához vezetett.