Az ausztrálok 60 százaléka támogatja az azonos neműek házasságkötését

Az Australian Marriage Equality által megrendelt felmérés szerint az ausztrál állampolgárok hatvan százaléka támogatja az azonos neműek házasságkötését. Emellett az 1100 fő megkérdezésével készült kutatásból kiderül, a válaszadók mintegy kétharmada úgy gondolja, hogy a melegházasságot a világ más országaiban is el kellene ismerni – írja a news.com.au.

A kutatás során a válaszadók között nem, kor és pártpreferencia szerint találtak különbségeket. Az egyneműek házassága a fiatalok körében nagyobb támogatottságot élvez, igaz az ötven évnél idősebbek körében is viszonylag elfogadott ez a nézet. A 16 és 24 év közöttiek 74, az ötven événél idősebbek 45 százaléka szerint kellene engedélyezni a melegek egybekelését. Nagyobb a melegházasság támogatottsága a nők körében is. A nőnemű válaszadók 65, míg a férfiak 50 százaléka gondolja úgy, hogy jogilag is el kell ismerni az azonos neműek házasságát.

A válaszadók körében az ausztrál Zöld Párt szavazói támogatják a legnagyobb arányban a kérdés. A párt – amelynek elnöke egyébként maga is meleg – támogatóinak 82 százaléka gondolja úgy, hogy engedélyezni kell a melegházasságot az országban. Viszonylag magas a támogatottsága a témának a kormányzó Munkáspárt szavazói körében is, esetükben a válaszadók 64 százaléka értene egyet a melegházasság engedélyezésével. Ezzel szemben a második legnagyobb parlamenti erőt jelentő jobbközép Koalíció szavazóinak csak a fele véli úgy, hogy meg kell adni a melegeknek a házasodáshoz való jogot.

A magyarok szerint a házasság csak a kétnemű párok esetében elfogadható

A magyarok körében az elmúlt évtizedben nőtt ugyan a melegházasság támogatottsága, de a társadalom jelentős része továbbra is ellenzi ennek állami elismerését. A Medián 2007-es felmérése szerint a magyarok harmada támogatja, kétharmada viszont elutasítja az azonos neműek egybekelését. Bár a felmérés szerint a magyar állampolgárok többsége úgy véli, a másság magánügy, de még mindig sokan vannak, akik szerint az államnak bele kellene avatkoznia a melegek életébe. A megkérdezettek 34 százaléka gondolja ugyanis úgy, hogy az államnak jogi eszközökkel kell korlátozni, szabályozni a melegek és leszbikusok életét.

(Forrás: ELTE TáTK hírlevél)