A REACH az EU 2007 óta érvényben lévő vegyi anyag rendelete, amely minden előnye ellenére végül megengedte a cégeknek, hogy a bizonyítottan káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben, a boltok polcain maradhassanak. Az új szabályozás szerint a veszélyes vegyületeket ráadásul a címkén sem kell feltüntetni, tehát még választási lehetőségünk sincs, hogy biztonságos, egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket válasszunk. Ennek ellenére a REACH biztosítja az európai fogyasztóknak azt a jogot, hogy amennyiben személyesen utána érdeklődnek, információhoz jussanak az egyes termékekben található veszélyes anyagokat illetően.

„A cégek 45 napon belül mindig kötelesek válaszolni arra, hogy van-e a REACH szerinti legveszélyesebb anyagokból a termékeikben. A Greenpeace és a Levegő Munkacsoport új közös kiadványa azon túl, hogy tájékoztatást ad a lakosoknak a vegyi anyagok kockázatairól, egy mintalevelet is tartalmaz, mely leadása alapján a cégek kötelesek a REACH szerint az uniós listán lévő „legveszélyesebb„ vegyi anyagok jelenlétéről tájékoztatni a vásárlókat.” – tájékoztatott Dóci Gabriella, a Greenpeace sajtószóvivője, aki szerint, ha gyakran kérdezzük a cégeket, akkor annál inkább tudatosul bennük, hogy a fogyasztóknak fontos a termékek biztonsága, és így hamarabb vonják ki a káros anyagokat a forgalomból.

A Levegő Munkacsoport és a Greenpeace a beérkező információkat egy internetes blogon gyűjti össze (http://vegyi.blog.hu), hogy az alapján mindenki könnyebben választhasson a termékek közül.

Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport szakértője szerint a REACH szerint „különös aggodalomra okot adó anyagok„ listája még igen hiányos, ugyanis azt csak mostanában kezdték összeállítani. A zöldek szerint a REACH listán lévő anyagok mellett több más anyagot is korlátozni, de legalábbis jelölni kellene a termékeken. Egy amerikai felmérés során a gyermekek számára készült, a hazai boltokban is kapható 28 tusfürdőt, sampont vizsgáltak és 23-ban kimutattak valószínűleg rákkeltőnek minősített formaldehidet és egyéb rákkeltő anyagot is. (A tesztelt anyagok listája megtalálható az USA Today honlapján: http://www.usatoday.com/news/health/2009-03-12-formaldehyde_N.htm)

A zöld szervezetek éppen az ilyen esetek miatt szólítják fel a gyártókat, hogy vonják ki a veszélyes anyagokat különösen a gyermekek, csecsemők számára készült termékekből, de amíg ez megtörténik, addig is a gyermekek egészsége érdekében a címkén adjanak tájékoztatást a termékekben lévő veszélyes anyagokról.

(Népszabadság)