A hír forrása abszolút hitelesnek bizonyult, hiszen a volt miniszterelnök szomszédja, H. Mari néni közölte azt a sajtó munkatársaival, ahonnan aztán kormánypárti politikusok, sőt miniszterek is tudomást szerezhettek a vérlázító tervekről. Nem titok tehát többé, hogy Orbán befagyasztana mindent, amihez a nyugdíjasoknak köze van, még az evés jogát is megtagadná tőlük; továbbá a gyermekeknek járó pénzt és a segélyeket közmunkához kötné. Ez az aljas képmutató az ellenzékhez közel álló médiában természetesen megpróbálta menteni szavait.

– Mari néni bizonyára azt hallotta megkezdte a mosakodást a Fidesz egy jelöltből megválasztott elnöke –, amikor bekiabáltam a konyhába a feleségemnek, hogy a nyugdíjas édesanyjától kapott csirkemellet feltétlenül fagyasszuk le, mert ezen a héten úgysem tudjuk megenni. A családtámogatási koncepciónkból nem tudom, mit érthettek félre, hacsak azt nem, amikor közöltem a gyerekeimmel, hogy csökkentem a zsebpénzt, illetve csak annak adok, aki elmosogat vagy kiviszi a szemetet. Ez zavarhatta meg a kedves Mari nénit.

„Orbán gúnyolódik”, „Az exminiszterelnök magyarázkodik”, „Viktor saját anyósát sem kímélné, a gyerekeit éhezteti”; ilyen és ehhez hasonló szalagcímek jelentek meg a lapokban. Hosszú számsorokból álló kimutatásokkal bizonyították, hogyan vetnék vissza Orbán elképzelései a gazdaság fejlődését, hány forintot húzna ki az idősek, a gimnazisták és az óvodások zsebéből. Hány szem Algopyrin, hány gombóc fagyi, hány perc csúcsidőn kívüli beszélgetés válna köddé az orbáni tervek valóra válásával.

– „Vigyázat!” harsogta a gagyi tévé. – „A politikusok becsapnak benneteket!”

Ungváry Zsolt