Ali (herélt) pasa rozzant akolnak nevezte Eger várát, mit az foglal el, aki akar – meg persze aki épp arra jár -, aztán Szulejmán nagyot nézett, hogy azért nem egészen így vannak a dolgok. „Mire a levelek lehullanak, itthon leszünk” – ezzel a mára legendássá vált, míves mondattal indították frontra az első világégés magyar bakáit, aztán ez se jött be teljesen. Hruscsov elvtárs meg imigyen szólott: „Húsz év múlva felépítjük a kommunizmust”. Mindezt 1960-ban! No igen, az elgondolás szép volt, csak a fránya körülmények. De akár idézhetnénk magát a nagy Vlagyimir Iljicset is, ki nem átallotta egy ízben eztet mondani: „Szovjethatalom plusz villamosítás, egyenlő kommunizmus” Hogy aztán mindezt ő maga elhitte-e, az más kérdés.

Noha a haladás törpékké, nullákká változtatta az embereket, ocsmánnyá és pitiánerré a célokat, s a – mondjuk ki, teljesen felesleges – technikai fejlődés még a primitív erőfeszítések tisztaságát is lenullázta. – No more heroes, ahogy a The Stranglers énekelte 1977-ben -, akadnak még manapság is, kik szép és jól hangzó mondatokkal örvendeztetik meg a korszak emberét. Ezek ugyan ma már nem királyok, katonák és híres tollforgatók szájából hangzanak el, hanem – olykor – az egyszerű, dolgos emberek ajkáról.

„A kettes villamos nem közlekedik, mert tüntetés van a Kossuth-téren”. Ez a félelmetes mondat az említett villamos megállójában találta el hallójárataimat, 2007. szeptember 25-én, 18 óra 22 perckor.

Megvallom, megrettentem. Miféle hömpölygő tömeg lehet, mely arra késztette a városvezetést, hogy a teljes villamosforgalmat leállítsa az Országház környékén? Miféle őrjöngő sokaság rázhatja most öklét arrafelé, ha Demszky meghozta ezt a kemény és szigorú döntést?

Nem bírtam ellenállni. Odaballagtam és megnéztem. Azt vártam, ötven ember plusz egy önjelölt szónok hőbörög, de tévedtem. Fia ember nem volt a téren. Senki! Csak a kordon, és több tucat rendőr.

Ali pasa híres mondása anno még részben a tényekre támaszkodott, de a modern embernek úgy tűnik már nincs szüksége a valóság mankójára. Útban van neki.