Nemcsak a gazdaságot, a kultúrát, az egészségügyet, a közerkölcsöket tette tönkre, hanem a zsidókat és a cigányokat is a magyarság ellen uszította, elhitetve velük, hogy rasszizmus és antiszemitizmus gerjedez az országban. Szögezzük le, azért tette ezt, hogy a zsidók és a cigányok mögé bújhasson, élő pajzsként tartotta őket maga elé, hogy azt az ódiumot, ami őt illeti, rájuk háríthassa, s ezáltal az elfuserált hatalmát megóvhassa.

De mondjuk azt is ki, hogy ebben hálás közreműködőkre lelt, akiknek érdekük az efféle indulatok gerjesztése, mert ebből élnek és profitálnak sorstársaik kárára. De hogy mily tehetségtelen Gyurcsány mint politikai vezető, azt mi sem bizonyítja jobban: nem sikerült neki valóban fölgerjeszteni ezeket a nemtelen társadalmi előítéleteket. Van ez is, az is, ám az orosz bohóccal szólva „de nem az igazi”.

Ami azonban ritka alsó csúcs, földközépig érő gödör, sikerült önmagát is lejáratnia. Milliárdossá pöffeszkedő üzletemberből, az ország ötvenedik leggazdagabb vállalkozójából közröhej tárgyát képező politikus-balfácánná küzdötte le magát. Akit a kezdeti sikerek után már a liberális és baloldali külföld is kikacag s lenulláz. Ez eddig még lehet pusztán magánügy is. De az már nem kutyatojás, hogy az őt menedzselő pártokat, az MSZP-t és az SZDSZ-t is szinte a megsemmisülésig lejáratta a csőd szélére juttatta.

Gyurcsány Ferenc valóban tehetséges, de csak úgy, mint a hatos villamoson garázdálkodó zsebtolvaj. Azért azonban, mert tolvajlásban zseniális, nem célszerű rábízni a villamos vagy az autóbusz vezetését.

Gyurcsánnyal pedig ez esett meg. Vagy azért, mert a háttérmegbízói céljainak éppen az ő gátlástalan cinizmusa felelt meg, vagy azért, mert nála jobbat nem találtak erre a célra a szocialista és a liberális káderek között. Való igaz. A medve-karikatúra Kiss Péter, vagy az örökké káráló, tüsténkedő „vak tyúk, aki nem talál szemet” Lendvai Ildikó? A gügye Hiller István? A rutintalan, brávójellemű Mesterházy? Még a politikai gengszterizmushoz is rutin kell.

Ő csak a jövő embere. Egyszóval Gyurcsány nemcsak az országot, hanem annak elkótyavetyélő, netán gyűlölő ellenségeit is lekátyúzta. Amit az ügyefogyott liberális társaság csak későn vett észre, részben azért, mert a hatalmi pozíciótól megrészegülve minél tovább tejelni akart, most aztán megnézheti magát. És a legbalfácánabb „konzervatív-nemzeti” quadriga! Dávid, Boross, Herényi, Katona, „tikmonnyá” zsugorított pártjukkal egyetemben.

Lehet hogy fél szemmel a liberálisokra sandítottak, elhívén ők is, hogy a szabadelvűek különlegesen nagy szürkeállománnyal vannak megáldva.

Azért sem jelent semmit Gyurcsány távozta, mert azok, akik ezt csinálták belőle, ami – maradtak. Gondolják meg! Ekkora bukás és kudarcsorozat után, amit ez a kelekótya művelt, az MSZP még mindig nyolcvanhat százalékban mögéje sorakozik!

És a „cugehőr” is. Az úgynevezett politológusok, a médiaarcok, a bejáratott posztbolsevista tudósítók, sajtószakemberek, a mészárostamások, a művészek, az őszödi beszédet zseniálisnak kikiáltó nádaspéterek mea culpáznak-é, hogy: „ebből a mindent letaroló cunami-politikusokból mi csináltunk védett, érinthetetlen bálványt, szentképet”. A Népszava, a Népszabadság, a Magyar Narancs, az RTL Klub mea culpázik-e, beismeri-e, hogy nemcsak Gyurcsány, hanem ők is halálosan bűnösök mindabban, ami történt a Kárpát-medencében?

Szalay Károly