Olvasom, hogy az új ötfontos bankót nem fogadják el a vegán kávézókban, mert zsír van benne, ami állati eredetű! Én mondjuk rommá büntetném őket, mert mi az, hogy egy cég nem fogadja el a törvényes fizetőeszközt? A Bank of England kibocsátotta, akkor elfogadod, vagy megrohadsz a bírságolás miatt.

Divat ma a „természetes” előtti leborulás. A természetesség nevében a világ másik sarkából szállítják Európába a „tudatos” meg „bio” alapanyagot (pl. mandulatej) a környezetet szennyezve, és a túltermesztés miatt tönkretéve a helyi környezetet.

Egy vegán állati eredetűt nemhogy nem eszik, nem is használ. Az összes tudatos életmódszekta a természetre hivatkozik, de a természetben – mellesleg már az eke vagy vetésforgó is beleavatkozás a természet rendjébe – a kőkori ember azt használta, ami kezébe került, ami a túlélését elősegítette. Állati inakat, növényi rostokat, követ, barlangot, vizet. Ez a természetes létezés. Harc a túlélését. Ami a jobb túlélést segíti, az a természetes.

De a modern világmegváltások a természetességre hivatkoznak, és semmi közük a természetes ösztönökhöz, a természetes léthez. Az, hogy ideológiát csinálsz valamiből, az a legmodernebb, legmesterségesebb, természettől elrugaszkodottabb valami. S ezt csak a jómódú, nyűglődő, jólétben elhülyült európai fantaszta teheti meg. Normális embernek ez eszébe sem jut.

A természetben nem létezik ideológia. Minél jobban eltávolodott egy világ a természetestől, annál több az ideológia. És az ideológia mindig a természettől elrugaszkodottat támogatja. Szeresd az idegent úgy, mint a saját fajtádat, mindenki egyenlő stb. Ilyen marhaságok a természetes létezésben nincsenek, csak a modern ideológiákban. Ha az ember természetes akar maradni, kerüljön minden ideológiát.

A zseniális Chesterton írta le száz éve: „Mennyivel természetesebb az az ember, aki ösztöneire hallgatva sört vedel, mint az, aki nyers paradicsomot fogyaszt – elvből.”