Fotó: ShutterStock/Ilyas Tayfun Salci
Hirdetés

A kormány ugyancsak szerdán törvénytervezetet nyújtott be, amelynek értelmében bűncselekménynek minősülne orosz repülőgépek berepülése a brit légtérbe, illetve leszállásuk brit területen.

Wallace a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában elmondta: Nagy-Britannia eredeti célkitűzése kétezer könnyű páncéltörő fegyver szállítása volt Ukrajnába, de az orosz fegyveres erők fokozódó agressziója nyomán ezt megtoldotta további 1615 ilyen fegyverrel, így a jelenlegi szállítási kontingensben 3615 könnyű páncéltörő eszköz van.

Ben Wallace hozzátette: London hamarosan kis mennyiségű Javelin páncéltörő rakétát is átad az ukrán haderőnek.

A brit védelmi miniszter szerint London megvizsgálja STARStreak típusú hordozható légvédelmi rakétarendszerek szállításának lehetőségét is. Úgy fogalmazott: jóllehet Oroszország továbbra sem érte el az ukrán légtér teljes ellenőrzését, védelmi eszközökkel biztosítani kell, hogy az ukrán légierő gépei repülhessenek és visszaverhessék az orosz légierő támadásait.

Korábban írtuk

Wallace hangsúlyozta: ezek az eszközök beleillenek a védelmi célú fegyverrendszerek kategóriájába, és a brit kormány e szállítmányokat úgy méretezi, hogy ne jelentsenek stratégiai léptékű eszkalációt.

A brit külügyminisztérium szerdai bejelentése szerint újabb szigorítások lépnek életbe az orosz tulajdonú, üzemeltetésű vagy kötődésű repülőgépek nagy-britanniai forgalmának tilalmában.

A tárca ezek közül kiemelte azt a törvénytervezetet, amely elfogadása után bűncselekménynek nyilvánítja bármilyen orosz repülőgép berepülését a brit légtérbe, vagy leszállását brit területen.

A javasolt törvény hatálya kiterjed minden olyan repülőgépre, amelyet Oroszországhoz kötődő személyek vagy vállalkozások birtokolnak, bérelnek vagy üzemeltetnek.

A jogszabály lehetőséget ad a brit kormánynak arra is, hogy az Oroszországhoz kötődő személyek tulajdonában álló repülőgépeket lefoglalja, vagy törölje a brit repülőgép-nyilvántartásból, ha az adott gépet Nagy-Britanniában jegyezték be.

A brit kormány szerdán rendeletben tiltotta meg a repüléshez és az űrkutatáshoz használatos termékek és technológiák oroszországi exportját, valamint az e szektorokhoz kötődő szolgáltatások, például biztosítás és viszontbiztosítás nyújtását Oroszországnak.

A londoni külügyminisztérium tájékoztatása szerint ez azt is jelenti, hogy a már megkötött biztosítási szerződések hatálya is megszűnik, és a nagy-britanniai székhelyű biztosító és viszontbiztosító vállalatok e kötvények alapján nem teljesíthetnek kifizetéseket biztosítási káreseményekre a két szektorban tevékenykedő oroszországi cégeknek.

A brit kormány már az Ukrajna elleni orosz támadás napján bejelentette, hogy azonnali hatállyal kitiltja az orosz repülőgépeket Nagy-Britanniából.