A csütörtöki EU-csúcstalálkozó a francia elnök gyengülését mutatja, noha Emmanuel Macron diplomáciai sikereket akart felmutatni a belpolitikai bizonytalanságok ellensúlyozására – mondta a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Fotó: MTI, archív

Szabó Dávid szerint a francia államfő folyamatosan álláspontja megváltoztatására kényszerül, partnerei meggyengültek, az EU-csúcson pedig a visegrádi államok és Olaszország álláspontja érvényesült. Macron ezért csak annyit tehetett, hogy a belföldi nyilvánosság előtt a találkozón elért kompromisszum kialakításában a saját szerepét hangsúlyozta – tette hozzá.

A francia elnöknek valószínűleg be kell érnie a közvetítői szereppel, mert nem tudta a maga javára fordítani az Angela Merkel német kancellár meggyengülésével kialakult európai hatalmi válságot, az elmúlt hónapban pedig folyamatosan hátrált a lényeges kérdésekben – hangsúlyozta a szakértő.

Szabó Dániel szerint Macron a budapesti francia nagykövet visszahívásával is az ellenérzését akarja kifejezni a magyar kormánnyal szemben. Hozzátette, hogy a Magyarországra küldött diplomata nem adott okot erre a lépésre, hiszen csak azt tette, ami minden nagykövet feladata, vagyis a fogadó államban szerzett tapasztalatairól tájékoztatta országát.