Fotó: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink
Holland gazdák útlezárással tiltakoznak a német határhoz közeli A1-es autópályán 2022. június 29-én. A gazdák a kormánynak a nitrogén-oxid- és az ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó tervei ellen tiltakoznak, amelyek véleményük szerint a mezőgazdasági dolgozók egzisztenciáját veszélyezteti
Hirdetés

Az osztrák Exxpress.at szerint még soha nem volt ekkora kiterjedésű tiltakozó akció: a gazdák túlzás nélkül a létükért küzdenek.

A felháborodást az váltotta ki, hogy számos gazdaságot a bezárás fenyeget, miután új, EU-konform műtrágyarendeletet vezettek be Hollandiában. Előírták, hogy mennyivel kell csökkenteni a nitrogén-kibocsátást 2030-ig. Ennek következtében a gazdáknak meg kellene válniuk az állataiktól és bezárni az istállóikat, amint azt Frans Timmermans EU-biztos elképzelte. Az EU-s politikus szerint egész Európában parlagon kell hagyni a földek tíz százalékát a z-kibocsátás csökkentése érdekében – írja az osztrák lap.

Ennek egyik eszköze a kisajátítás: a holland állami előírások szerint a gazdáknak önként kell átadniuk a földjeiket, illetve a gazdaságukat kárpótlás fejében. Ha ennek a gazda nem tesz eleget önként, az állam kisajátítja a földet. 

Az új rendelkezés alapjául a gazdák szerint erősen megkérdőjelezhető modellszámítások szolgálnak, konkrét méréseket ugyanis nem végeztek. Az új előírás soha nem látott mértékű ellenállást váltott ki. Traktorok ezrei állják el az utakat, hosszú sorokban, ameddig a szem ellát. 

Korábban írtuk

– Az egész országot megbénítjuk – közölték a tiltakozók. A halászok is csatlakoztak az akcióhoz, blokkolták a kikötőkbe vezető utakat. Közben élelmiszerhiány lépett fel jó néhány szupermarketben.

Hollandia hagyományosan mezőgazdasági ország. A termékek kiesése ebben az élelmiszerhiánnyal fenyegető helyzetben különösen súlyos, ezért több szimpatizáns is csatlakozott az akcióhoz. 

Az új EU-előírás nemcsak Hollandiát, hanem a teljes EU-t érinti, így nem csoda, hogy a demonstráció futótűzként terjed.  Az Exxpress.at július 8-án már arról számolt be, hogy németországi gazdák is csatlakoztak a gazdatüntetésekhez. Őket spanyol és lengyel demonstrálók követték, akik az egekbe szökő műtrágyaárak és az olcsó ukrán gabona miatt vonultak az utcákra.