António Guterres a támadás „drámai hatásairól” beszélt, amely „az ukrajnai lakosok szenvedéseitől függetlenül is szörnyű energia-, élelmiszer- és gazdasági válsághoz vezetett”.

Hirdetés

Von der Leyen kiemelte, hogy „a világ jelenleg fordulóponton van, a tét pedig a globális világrend, melynek az ENSZ szerves része”.

Az Európai Bizottság elnöke kitért a háború következményeire, az élelmezési biztonság labilitása mellett „a fosszilis energiahordozók világszerte egekbe szökött árát” említve. Hozzátette: „addig támogatjuk Ukrajnát, ameddig csak kell”.

Von der Leyen Strasbourgban, az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén már leszögezte: fel kell készülni az Oroszországból származó energiahordozók szállításának teljes leállására.

Az ENSZ-főtitkár a maga részéről a multilateralizmus szükségességét hangsúlyozta. A felsorolt problémák mellett Guterres szerint a koronavírus-járvány okozta pandémia utáni talpra állás, a „drámai mértékű klímavészhelyzet”, és a gyarapodó konfliktusok kezelése miatt is elengedhetetlen a gazdasági együttműködés az országok és a nemzetközi szervek között.

Von der Leyen elmondta: az EU és az ENSZ is „keményen dolgozik a szabályokon alapuló világrend fenntartásáért, amit tudjuk, hogy nem vehetünk magától értetődőnek”. A legjobb bizonyíték erre, hogy az Európai Unió, 27 tagországával együtt, évente 14 milliárd euróval járul hozzá az ENSZ működéséhez, ezzel ő a világszervezet legnagyobb anyagi támogatója – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Korábban írtuk