A Calabria tartománybeli Crotone városának egyik sportcsarnokában ravatalozót rendeztek be, itt helyezték el az áldozatok koporsóit, hogy a hozzátartozók és a többi gyászoló búcsút vehessen a hajótörés áldozataitól.

Hirdetés

Mattarella a koporsók előtt állva imát mondott az áldozatokért, és találkozott hozzátartozókkal, később a helyi kórházban látogatott meg túlélőket.

Érkezésekor a kórház személyzete és betegei tapssal fogadták, az államfő az ANSA hírügynökség beszámolója szerint meghatódva vonult végig a kórház folyósóin. Itt a baleset 80 túlélőjéből tizenötöt ápolnak, köztük több gyereket is; nekik játékokkal kedveskedett az államfő.

A hozzátartozók segítséget kértek a köztársasági elnöktől a holttestek hazaszállításához, Mattarella pedig támogatásáról biztosította őket, mondván: az afganisztáni menekültek helyzete prioritást élvez.

A migránsokat szállító hajó feltehetően kétszáz utassal a fedélzetén vasárnap a dél-olaszországi partok közelében sziklának csapódott. A szerencsétlenséget mintegy 80-an élték túl, egyelőre 67 halottról tudni, ám az utasok számából kiindulva félő, hogy az áldozatok valós száma ennél jóval magasabb lehet.

A hajó Törökországból indult, négy nap alatt tette meg az utat az olaszországi partok irányába.

A dél-olaszországi Calabria tartományban hétfőn gyásznapot hirdettek. A keresési munkálatok továbbra is zajlanak. A hétfői híradások szerint két török állampolgárságú férfit embercsempészet gyanújával őrizetbe vettek.

Korábban írtuk