A külügyminiszter –  a 66-os Demokraták (D66) balliberális párt tagjaként –  nemtetszését fejezte ki, hogy megrekedtek a kormányalakítási folyamatok amiatt, mert Rutte és konzervatív -liberális pártja a Szabad Demokrata Néppárt (VVD) nem hajlandó együttműködni a baloldali pártokkal.

Hirdetés

„Árnyék vetült Hollandia politikai színterére, a jelenlegi vezetés számomra jövőkép nélküli” – jelentette ki Kaag. A külügyminiszter azt is felidézte, hogyan járt el a kormány a nagy botrányt kavaró családtámogatások terén, és bírálta a holland kabinet járványügyi intézkedéseit is.

Sigrid Kaag úgy véli, le kell vonni a következtetéseket a nyitottsággal, a megbízhatósággal és a hatékony kormányzással kapcsolatban. „Ez azokra is vonatkozik, akik a leghangosabban hirdetik, hogy milyen hihetetlenül nagyszerű a mi kis országunk. Túl sokáig ringattak bennünket az önelégültségbe”- tette hozzá.

A külügyminiszter a kormányalakítási folyamatokkal kapcsolatban elmondta, hogy  azok immár fél éve húzódnak, és értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a Rutte-vezetés elutasította a zöldpárttal és a munkáspárttal történő együttműködést.

Korábban írtuk

Véleménye szerint a holland hagyományok megkívánják, hogy egy kiegyensúlyozott kormány konzervatív és progresszív erőkből álljon. Mint mondta, a következő vezetésnek olyan kérdésekkel kell foglalkoznia, mint az éghajlatváltozás, az oktatásban tapasztalható egyenlőtlenségek és a jóléti állam. „Ezek mind olyan területek, ahol a D66 progresszív programja valószínűleg a VVD és szövetségese a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) ellenállásába ütközik” – tette hozzá Kaag.

A március közepén tartott holland választásokat – immáron negyedszer – a Mark Rutte vezette liberális-konzervatív VVD nyerte meg. A holland parlament alsóházának 150 székéből a VDD 34 helyhez jutott, míg másodikként befutó balliberális D66, 24 mandátumot nyert. A parlamenti többség kialakításához 76 hely szükséges, így Rutténak legalább két párttal kell szövetségre lépnie, amelyek közül az egyik 15 mandátumot nyert CDA lesz.