A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a malajziai kollégájával folytatott egyeztetését követően rendkívül fontosnak nevezte az EU külgazdasági kapcsolatainak javítását, és elmondta, hogy a magyar elnökség idején ezért a kormány újra fogja indítani a mintegy tíz évvel ezelőtt egyszer már megkezdett, azonban aztán megakadt szabadkereskedelmi tárgyalásokat Malajziával.

Hirdetés

„Sajnos, ezúttal is az a helyzet, hogy az Európai Unió számos, kereskedelemmel, gazdasággal össze nem függő kérdést akar belekeverni a szabadkereskedelmi megállapodásba, aminek a vége egyszer csak az lesz, hogy az EU csak magával fog kereskedni, s ezt mi semmiképp nem szeretnénk látni” – szögezte le.

Kitért az EU és Malajzia között már megkötött politikai együttműködési megállapodás életbe lépésének fontosságára is, arra emlékeztetve, hogy ezt eddig mindössze tizenegy tagállam ratifikálta a huszonhétből. „Azon leszünk, hogy a maradék tizenhat ország is mielőbb megtegye ezt” – fogalmazott.

Szijjártó Péter tudatta, hogy rövidesen össze fogják hívni a magyar-malajziai gazdasági vegyes bizottság alakuló ülését, aminek az ad nagy jelentőséget, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom mára meghaladta a 830 millió dollárt, és újabb lökésre lenne szükség a további előrelépéshez.

Rámutatott, hogy a Mol már hatvan tonna kenőanyagot tudott értékesíteni a délkelet-ázsiai országban, és nagy eredmény lenne ennek a mennyiségnek a növelése. Bejelentette, hogy a felek hamarosan lezárják a tárgyalást a sertés- és baromfihús szállítására vonatkozó megállapodásról, amelynek nyomán egy-egy vírus kitörése esetén csak a közvetlen régióból tiltanák majd meg a malajziai hatóságok a behozatalt, nem az egész országból.

Korábban írtuk

Megjegyezte, hogy Magyarországhoz hasonlóan, Malajzia is nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy regionális éllovassá válhasson az elektromos autóipari átállásban.

„Nagyon fontos kutatási, egyetemi környezetet építettek fel, így a magyar és maláj műszaki egyetemek közötti együttműködést még szorosabbra fűzzük annak érdekében, hogy az elektromos autóipari átállás ne csak a termelés, hanem a magasabb hozzáadott értékű kutatás-fejlesztés szempontjából is új lehetőséget jelentsen a gazdaságaink számára” – mondta.

A miniszter végül arról számolt be, hogy hazánknak kulcsfontosságú nemzeti érdeke az akadálymentes nemzetközi kereskedelem, valamint a világ ismételt blokkosodásának megelőzése, az ugyanis csak bajt és károkat okozott a múltban is.

„A blokkokba rendeződés helyett mi abban vagyunk érdekeltek, hogy civilizált globális együttműködés tudjon létrejönni” – szögezte le. Kiemelte, hogy a világkereskedelem szabadsága, a blokkosodás elkerülése és az összeköttetések fejlesztése terén is fontos szövetséges Malajzia.

„Egy olyan ország, amely szintén sokat ad a szuverenitására. Egy olyan ország, amely nem fél felvállalni a nemzeti érdekeinek a képviseletét, igazi kereskedő ország, amely a hidegháborús blokkok kialakulása ellen van” – sorolta.

„Egyetértettünk, hogy Malajziának és Magyarországnak is érdeke, hogy a világpolitika, a világgazdaság legjelentősebb szereplői rendezzék egymással a konfliktusaikat, (…) normális együttműködést tudjanak felépíteni, és senkire ne gyakoroljanak nyomást abban a tekintetben, hogy ki, melyik oldalra áll” – húzta alá.

„Két nap alatt tehát megjártuk a három legversenyképesebb délkelet-ázsiai országot, Thaiföldet, Szingapúrt és Malajziát. Fontos tárgyalásokat folytattunk, ezeknek kézzelfogható eredményei is vannak, hiszen lesz légijárat Bangkok és Budapest között, a világ egyik legjelentősebb, háztartási eszközöket gyártó vállalata érkezik Magyarországra, Malajziával pedig a világ blokkokba rendeződése ellen tudunk majd közösen küzdeni, és a mezőgazdasági exportunkat növelni” – összegzett.