Fotó: MTI/AP
A 2021. február 21-én közreadott képen John Magufuli tanzániai elnök beszél egy pártkongresszuson Dodomában 2020. július 11-én.
Hirdetés

A Magufuli egyik legfőbb riválisának számító Tundu Lissu a kenyai KTN televíziós csatornának adott nyilatkozatában költői igazságszolgáltatásnak nevezte a halálesetet.

Lissu azt is leszögezte: jóllehet a hírt Samia Suluhu Hassan alelnök szerdán jelentette be, értesülései szerint az elnök már egy hete halott.

„Magufuli elnök nem viselt maszkot, és kinevette azokat, akik igen. Nem hitt az oltásban, nem hitt a tudományban, ehelyett gyógyítókat és orvosi szempontból kétséges gyógynövénykivonatokat hirdetett. (…) A koronavírusba halt bele” – jelentette ki.

Magufuli az afrikai kontinens egyik legismertebb koronavírus-szkeptikusa volt. Február 27-e óta nem jelent meg nyilvánosan, ami olyan feltételezésnek adott alapot, hogy esetleg ő is elkapta a fertőzést. Tisztségviselők azonban tagadták, hogy beteg lenne.

Korábban írtuk

Kassim Majaliwa miniszterelnök pénteken közölte, hogy beszélt Magufulival, a kormányfő az elnök állítólagos betegségéről szóló jelentéseket egyes külföldön élő tanzániai „gyűlölködőknek” tulajdonította.

A 60 millió lakosú Tanzánia elnöke tavaly júniusban bejelentette, hogy országa háromnapos imával legyűrte a vírust, és nincs már egyetlen fertőzött sem az államban. Idén február végén már kénytelen volt elismerni, hogy a koronavírus-járvány – az imák ellenére is – jelen van országában, mivel belehalt a betegségbe a félautonóm Zanzibár sziget alelnöke.

Lissu a legjelentősebb ellenzéki szervezet, a Párt a Demokráciáért és a Haladásért (CHADEMA) jelöltjeként a tavaly októberben tartott elnökválasztáson maradt alul Magufulival szemben, ezt követően elutasította a választás eredményét, és tiltakozásra szólított fel, majd Belgiumba távozott.