Fotó: Alexandros Michailidis/Shutterstock.com
Hirdetés

Az uralkodó videóüzenet formájában közzétett karácsonyi beszédében emlékeztetett, hogy a nemzetközi színteret idén a fegyveres konfliktusok és háborúk uralták úgy Ukrajnában, mint Kongóban vagy Szudánban, majd azt mondta: „az elmúlt hónapokban pedig példátlan erőszaknak lehettünk tanúi a Közel-Keleten”.

„Idén ismét sötét időket éltünk át” – fogalmazott Fülöp belga király, majd hozzátette: „gondolataink a terrorizmus és az elviselhetetlen háborús cselekmények sok áldozatával vannak”.

Kijelentette: Belgiumnak példát kell mutatnia az által, hogy a belga társadalomban eltérő származású és vallású emberek közös jövőt építenek. Belgiumnak olyan ország példáját kell mutatnia, ahol teljes a kultúrák közötti egyetértés – mondta.

Fülöp fontosnak nevezte a megosztottság elutasítását, és azt mondta: „az nem jó”, ha a társadalomban táborok jönnek létre. Törekedni kell arra, hogy belga társadalom inspiráló legyen, sohasem megosztó – jelentette ki.

Korábban írtuk

„Sajnos a kirekesztésből, a hátrányos megkülönböztetésből vagy a rasszizmusból fakadó erőszak továbbra is jelen van társadalmunkban” – fogalmazott a király, hivatkozva a családon belüli és a szexuális erőszak mellett a verbális erőszakra, amely – szavai szerint – gyakran az internet névtelensége révén terjeszkedik.

„Az elbátortalanító és megbénító félelemnek és gyötrelemnek, végső soron az erőszaknak egy létfontosságú erővel állhatunk ellen: a remény erejével” – fogalmazott.

Tavalyi beszédéhez hasonlóan Fülöp a globális felmelegedés kérdésével is foglalkozott, úgy ítélve meg, hogy az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) következtetései „biztatóak”. A globális felmelegedés kapcsán a belga király szerint nem naivitás szintén a remény szó választása. Szavai szerint ugyanis a remény energiát ad az olyanokkal való érintkezés által, akik ugyancsak elkötelezettek egy „jobb világ építése mellett”.

„A remény ereje a mi gyermekeinkben van, azokban, akik ma és holnap megszületnek. Mert minden új nemzedék erős elkötelezettséget hordoz magában egy jobb jövő építésére” – fogalmazott.

A világot jelenleg jellemző „működési zavarokra” nem a megosztottság szellemében, hanem az együttműködés, a közjóra törekvés által egy fenntartható világ érdekében kell választ találni – zárta karácsonyi gondolatait a belga uralkodó.