Több támogatást követeltek európai uniós partnereiktől a dél-európai országok állam-, illetve kormányfői kedden nicosiai találkozójukon a migrációs válsággal összefüggésben.

Fotó: MTI/AP/Pétrosz Karadzsiasz

Fotó: MTI/AP/Pétrosz Karadzsiasz

Ciprus, Görögország, Franciaország, Málta, Olaszország és Portugália vezetői vettek részt a dél-európai államok ötödik csúcstalálkozóján, amelynek központi témája a migráció volt. Spanyolország külügyminiszteri szinten képviseltette magát.

„Szolidaritásra van szükségünk” – jelentette ki a tanácskozás házigazdája, Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök. Az állam- és kormányfők közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a bevándorlás mellett Európa jövőjéről és Nagy-Britannia uniós kilépéséről is szót ejtettek.

Emmanuel Macron francia elnök hangsúlyozta: a déli uniós tagállamok ismét megerősítették közös céljaikat. „Közös európai jövőképünk van” – emelte ki.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerint „nyílt és becsületes” vitát folytattak a menekültügyi kérdésekről, de ezeken még dolgozniuk kell, mert eddig nem tudtak dűlőre jutni a menedékkérők egyenletes elosztásáról a tagországok között. Hozzátette: ezért is van az, hogy sok olasz állampolgár „hátat fordított az EU-nak”.

Conte a Sea Watch német civil szervezet hajóján lévő migránsokról szólva elmondta: eddig öt ország – Németország, Franciaország, Portugália, Málta és Románia – ajánlott segítséget, hogy véget vessenek a szicíliai partok előtt veszteglő hajón lévő 47 ember kálváriájának.

„Meg szeretném köszönni a baráti országoknak, amelyek az utóbbi pár órában bejelentették, hogy készek közös megoldást találni az ügyben” – mondta Conte.

Az olasz miniszterelnök ugyanakkor közölte: nem adott engedélyt a migránsok partra szállására Szicíliában. Mint mondta, kormánya jelenleg azon van, hogy az illegális bevándorlók a hajó fedélzeten kapjanak megfelelő ellátást.

A Sea Watch holland lobogó alatt közlekedő hajója január 19-én vette fel a migránsokat – köztük 13 kiskorút – Líbia partjaitól északra. A mentőhajó pénteken érkezett meg olasz vizekre, menedéket keresve a háborgó nyílt tenger elől, és a szicíliai Siracusától két kilométerre vetett horgonyt. Az olasz vezetés, illetve Matteo Salvini belügyminiszter megtagadta a hajónak a kikötést, pontosabban ezt azzal a feltétellel engedélyezte volna, ha a menedékkérőket azonnal útnak indítják Németország vagy Hollandia felé.