Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Az állásfoglalásból kitűnt: az ülésen felszólaló képviselők többsége komoly aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a lengyel végrehajtó hatalom egyre erőteljesebb nyomást gyakorol az igazságszolgáltatásra, noha a lengyel igazságügy-miniszer mindenkit biztosított, hogy kormánya igazságügyi reformjai nem térnek el más uniós tagállam szabályaitól.

Elítélték továbbá, hogy a lengyel alkotmánybíróság figyelmen kívül hagyja az uniós jog elsőbbségének elvét, azáltal hogy érvénytelennek minősítette az Európai Unió Bíróságának azt a döntését, hogy az országban fel kell függeszteni a bírók ellen indított fegyelmi vizsgálatokat.

A képviselők emellett arra hívták fel a figyelmet, hogy a közelgő lengyel államfőválasztást kockázatos megtartani a koronavírus-járvány időszakában, mivel a szigorított körülmények miatt a állampolgárok jogai is korlátozottan érvényesülnek. Az ülésen bírálat érte a gyűlöletbeszédre és a leszbikus, a meleg, a biszexuális és a transznemű személyekre vonatkozó jogszabályreformokat is.

A LIBE tagjai végül arra szólították fel a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanácsot, hogy tegyen határozott lépéseket a Lengyelország ellen folyó 7-es cikk szerinti eljárást illetően, illetve felkérték az Európai Bizottságot, hogy azonnal lépjen fel demokráciát és a jogállamiságot veszélyeztető tagállami döntések ügyében.