Fotó: ShutterStock/Alexandros Michailidis
Hirdetés

A Reuters hírügynökségnek adott – kedden megjelent – interjújában az államfő azt tanácsolta a NATO-hoz tartozó országoknak, hogy hagyják figyelmen kívül azon félelmeiket, miszerint Ukrajna felvétele provokálná a Vlagyimir Putyin elnök vezette Oroszországot.

„Ne habozzunk merészebb döntéseket hozni, különben a Putyin-rezsim úgy fogja értékelni, hogy a nyugati szövetségesek túl gyengék, akiket félre lehet állítani és megadják magukat” – mondta Nauseda hétfőn. „Az erőteljesebb szóhasználat Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatban biztosan növelné az ukrán katonák harci kedvét a csatatéren” – tette hozzá a litván elnök.

Azt azonban értésre adta, hogy a kedden és szerdán tartandó csúcstalálkozón egészen bizonyosan nem születik döntés Kijev felvételéről. „Mindannyian értjük, hogy most, a háború alatt Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz. (…) Ukrajna is megérti ezt. De meg kell határoznunk az eljárást”, amely elvezet majd a csatlakozáshoz – fogalmazott.

Kifejtette, hogy Kijev a csúcstalálkozón várakozásai szerint a tagsághoz vezető út megkönnyítésére, továbbá a katonai támogatás fokozására vonatkozóan kaphat ígéretet a szövetségesektől.

Korábban írtuk

Nauseda elmondása szerint arra számít, hogy Volodomir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz a csúcstalálkozón.

„Remélem, hogy Zelenszkij itt lesz, és fontos szerepet fog játszani a vilniusi döntéshozatalban” – mondta a litván elnök.