A Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszterrel megtartott közös sajtókonferencián Borrell bejelentette: Varsóból kijevi látogatásra utazik tovább. Ott az Ukrajna iránti további uniós biztonsági kötelezettségvállalásokról fog tárgyalni – közölte.

Hirdetés

Ukrajna lőszerellátásának növeléséről beszélve Borrell a „leggyorsabb, legolcsóbb és leghatékonyabb” módnak a harmadik országokba történő lőszerszállítás átmeneti leállítását nevezte. „Ez nemcsak idő kérdése, ez készleteink nagyságának és minőségének kérdése is” – fogalmazott. Hozzáfűzte: „természetesen többet és gyorsabban kell tennünk, mert Ukrajnának győznie kell”.

A főképviselő kívánatosnak nevezte, hogy Ukrajna megtámadásának második évfordulóján újabb uniós szankciócsomagot hagyjanak jóvá. Erről viszont még nincs végleges megállapodás a tagállamok között – jegyezte meg.

Sikorski kijelentette: arra szólítja fel az amerikai Kongresszust, hogy hagyja jóvá az Ukrajnának szánt új támogatási csomagot. Felidézte: az Európai Tanács a múlt héten 50 milliárd euró értékű pénzügyi támogatásról döntött.

Korábban írtuk

A lengyel külügyminiszter megköszönte Borrell hozzáállását a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételek kérdéséhez. Reményét fejezte ki, hogy e bevételeket, majd magát a befagyasztott vagyont is „az agresszió áldozatának” szánják.

A sajtóértekezlet után közzétett X-bejegyzésben Borrell hangsúlyozta: Sikorskival egyetértettek abban, hogy növelni kell az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, „többek között nagy hatótávolságú és légvédelmi rakétákkal”.