Fotó: shutterstock.com (archív)
Hirdetés

„Júliusban meglátogatom [Joe Biden elnököt] a Fehér Házban, és meg akarom vele vitatni Amerika integrációjának kérdését” – mondta Andrés Manuel López Obrador elnök a mexikói elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette:

„Az én álláspontom az, hogy ahogyan az európai közösséget létrehozták (.) azt kéne tennünk Amerikában is”.

A vágyott egyesítés azonban csak azután jöhetne létre, hogy az Egyesült Államok és a tőle délre fekvő országok tisztázzák nézeteltéréseiket – mondta.

„Változásokra van szükség a politikában, véget kell vetni a konfrontációnak, a gyűlöletnek, a fenyegetéseknek, a blokádoknak, a külföldi beavatkozásnak, és a testvériség, a jó szomszédság politikáját kell választani”.

A ilyesfajta, kontinensnyi szuperállam gondolatát szorgalmazta 2001-ben George W. Bush elnök és Mexikó akkori vezetője, Vicente Fox is. Népszerűtlen, Any Willing Worker elnevezésű tervük lehetővé tette volna az amerikai munkáltatók számára, hogy könnyen importáljanak alacsony fizetésű munkavállalókat Közép- és Dél-Amerikából. Ez a terv a 9/11-es támadás után végleg kisiklott. A tervezet a Wall Street és a leggazdagabb vállalatok profitját növelte volna azáltal, hogy olcsó külföldi munkavállalókat és rengeteg új fogyasztót biztosította volna számukra.

(forrás)

Korábban írtuk