Fotó: MTI/AP/Evan Vucci (archív, illusztráció)
Hirdetés

Napi sajtótájékoztatóján López Obrador „nagyon sikeresnek” nevezte Mike Pence amerikai alelnök és Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter előző napi washingtoni találkozóját. Hozzátette: hálás Trumpnak a párbeszédre való hajlandóságért és azért a szándékáért, hogy egyetértés legyen a migráció és a kereskedelmi kapcsolatok vonatkozásában.

Az amerikai elnök az említett találkozót követően Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: „hihetetlen előrelépés” történt azóta, hogy Mexikó júniusban beleegyezett a területén keresztül az Egyesült Államok felé tartó közép-amerikai migránsok számának csökkentésében.

Donald Trump amerikai elnök május végén azzal fenyegetőzött, hogy az amerikai piacra irányuló teljes mexikói importra büntetővámot vet ki, ha Mexikó nem csökkenti jelentősen a Közép-Amerikából az Egyesült Államokba tartó illegális bevándorlók arányát.

A két fél közötti júniusi megállapodás értelmében Mexikó 90 napot kapott arra, hogy csökkentse a migrációs áradatot. Mexikó ezt követően a biztonsági erők ezreit vezényelte a határokhoz, és elkezdett több menedékkérőt átvenni az Egyesült Államoktól ügyük feldolgozásáig. A 90 napos időszak a múlt héten járt le.

Amerikai adatok szerint az amerikai Az amerikai határőrök augusztusban mintegy 64 ezer illegális határátlépőt tartóztattak fel, ami a júliusban tapasztalthoz viszonyítva 22 százalékos, a májusi adathoz képest 56 százalékos mérséklődés. Júliusban még valamivel több mint 82 ezer, míg májusban több mint 144 ezer ember próbált illegálisan bejutni az Egyesült Államokba.

Az amerikai alelnök hivatala szerint azonban Pence és Ebrard egyetértett abban, hogy „sok munka van még hátra”.

A mexikói külügyminiszter elmondása szerint a találkozón nem kerültek szóba „újabb büntetőtarifák”, mivel – mint fogalmazott – a migránsok számában tapasztalt csökkenés „tartós tendenciát mutat”.

López Obrador sürgette az Egyesült Államokat és Kanadát, hogy ratifikálják az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) felváltó, tavaly november 30-án aláírt új szerződést. A megállapodást eddig csak Mexikó ratifikálta. A mexikói elnök szerint a két országnak az egyezményt még az előtt kellene ratifikálnia, hogy Kanadában októberben szövetségi választásokat tartanak, Trump pedig a jövő évi újraválasztására készül.