Fotó: MTI/AP/Paul Sancya
Virrasztást tartanak a Michigan állambeli Oxford település LakePoint templomában 2021. november 30-án, a helyi középiskolában történt lövöldözés estéjén
Hirdetés

A 15 éves Ethan Crumbley szüleire Detroitban bukkantak rá egy lakóépületben, miután valaki azonosította a hozzájuk tartozó járművet. A hatóságok elmondták: Crumbleyéket ügyvédjük sem érte utol a napokban, miután – állításuk szerint biztonsági okokból – elhagyták Oxfordot.

James és Jennifer Crumbley ellen pénteken adtak ki elfogatóparancsot, azután, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés miatt vádat emeltek ellenük. A hatóságok azzal indokolták döntésüket, hogy a szülők vették fiuknak a gyilkos fegyvert ajándékként, és szemet hunytak a mészárlást előrejelző figyelmeztető jelek fölött.

Karen McDonald ügyész szerint számos előzetes jel utalt arra, hogy az elkövető veszélyes és zavarodott. Ebben a helyzetben a szülőknek kötelességük lett volna közbelépni, hogy elkerüljék a tragédiát – tette hozzá.

McDonald elmondta: november 21-én egy tanár rajtakapta Ethant, hogy telefonján lőszert keresett az interneten. Anyja erre egy szöveges üzenetben azt írta, hogy nem haragszik rá, csak ügyeljen rá, hogy legközelebb ne érjék tetten. A lövöldözés reggelén egy tanár felkavaró rajzokra bukkant a fiúnál, amelyek lőfegyvert, lőszert és egy vérző alakot ábrázoltak. Mellettük a következő szövegek álltak: „Vér mindenütt”, „Az életemnek semmi értelme”, „Nem hagynak nyugodni a gondolatok – segítsetek”. Ezt követően behívatták a kamasz szüleit, és felszólították őket, hogy 48 órán belül vigyék a fiút pszichológushoz. A szülők aznap nem akarták hazavinni Ethant a középiskolából, a táskáját sem kutatták át, illetve a fegyverről sem tettek fel kérdéseket neki. Miután apja és anyja hazament, Ethan visszatért az osztályba, majd később felfegyverkezve jött ki a mosdóból, és lőni kezdett a folyosón tartózkodó diákokra. Négy diáktársát megölte, és hét embert megsebesített. Ellenállás nélkül megadta magát az öt percen belül kiérkező rendőröknek. Az indítékáról egyelőre semmit sem tudni.

Korábban írtuk

A michigani törvények szerint valaki akkor vonható felelősségre gondatlanságból elkövetett emberölésért, ha hozzájárult egy olyan helyzet kialakulásához, amelyben nagy volt az esélye annak, hogy valaki megsérül vagy meghal. Az Egyesült Államokban ritkán vonják felelősségre a szülőket az iskolai lövöldözésekben játszott szerepükért, akkor is, ha szakértők szerint a legtöbb kiskorú a szüleitől vagy rokonoktól kapja fegyverét.