Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

„Globális és regionális szinten is vannak olyan erők, amelyek fenyegetik a hagyományos értékeket nemcsak Moldovában, hanem más országokban is. Javasoljuk az alkotmány 48. cikkelyének kiegészítését, aminek értelmében az állam megtiltja a házasságkötést az azonos neműek között. A kiegészítések előirányozzák ezen kívül azt is, hogy a gyerek apja férfi, az anyja pedig nő” – mondta Bolea, hozzátéve: a javaslatot a május 15-én tartandó család világnapjának előestéjén nyújtják be.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy ugyanezek a rendelkezések szerepelnek Románia, Lengyelország, Oroszország és Magyarország, valamint több más ország alaptörvényében.

Igor Dodon korábbi államfő, a PSRM vezetője korábban közölte: szövetségesei ellene fognak szavazni annak, hogy Moldova elfogadja az isztambuli egyezményt, amely véleménye szerint az ország számára „idegen értékekért lobbizik”.

Moldovában december óta komoly belpolitikai válság dúl egyebek között az alkotmánybíróság, a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező, oroszbarát szocialisták és a nyugati orientációjú Maia Sandu elnök és pártja főszereplésével.

Korábban írtuk

A moldovai alkotmánybíróság április végén alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette a rendkívüli állapot bevezetésére vonatkozó parlamenti döntést, megnyitva az utat az előrehozott választások előtt, melyeket az államfő július 11-re tűzött ki. Sandu a bírósági döntés nyomán még aznap elrendelte a parlament feloszlatását, és kitűzte az előrehozott választások időpontját.

A nyugati orientációjú Sandu decemberben lépett hivatalba, és azonnal a kormány lemondását és előrehozott választások megtartását követelte. Decemberben le is mondott a PSRM támogatását élvező Ion Chicu miniszterelnök, a parlament azonban később kétszer is elutasította Sandu miniszterelnök-jelöltjét. A jogszabályok értelmében ebben az esetben az elnök kéréssel fordulhat az alkotmánybírósághoz a parlament határozatképtelenné nyilvánításáért és feloszlatásáért, amit Sandu meg is tett.