Az ukrán elnök a Világgazdasági Fórum éves ülésének keretein belül Stoltenberggel tartott megbeszélésén reményét fejezte ki, hogy a NATO még az idén olyan döntéseket hoz, amelyek közelebb viszik országát a csatlakozáshoz.

Hirdetés

Az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna államfője tájékoztatta Stoltenberget a fronton kialakult helyzetről is, és megköszönte a NATO folyamatos támogatását is – derül ki az elnöki hivatal közleményéből. Zelenszkij hangsúlyozta az ukrán légvédelmi rendszer megerősítésének fontosságát is.

Az ukrán elnök kedden tanácskozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel is. Zelenszkij az X közösségi oldalon azt közölte, hogy a tárgyaláson elsősorban a légvédelem és a nagy hatótávolságú rakéták terén folytatott együttműködésre helyezték a hangsúlyt.

A kijevi vezető tájékoztatta Blinkent és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadót 2024-es terveiről, illetve hogy mire lenne szükség azok megvalósításához. Kiemelte, hogy a védelmi eszközök közös gyártása, illetve egy fokozott védelmi együttműködés révén erősíteni tudnák Ukrajna önellátási képességét és csökkenthetnék az ország függőségét a külföldi katonai és pénzügyi támogatástól.

Korábban írtuk