Teljesen egyértelmű volt évekkel ezelőtt is, hogy a kötelező betelepítési kvóta bevezetésére semmilyen reális lehetőség nincs – jelentette ki Földi László biztonságpolitikai szakértő az Echo TV Heti terror című műsorában

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

„Azért nem volt realitása, mert a kvóták nem a migrációról szóltak, hanem arról a fajta bevándorlásról, amit a háttérben támogatnak” – tette hozzá. Kiemelte: Európában rendkívül megosztott erőviszonyok vannak, folyamatosak a viták, 180 fokos koncepcióváltások határozzák a működést. 

„Nagyon jó, hogy a kvóta lekerült a napirendről, de sosem volt reális, hogy ott legyen” – hangsúlyozta a szakértő.

Nógrádi György úgy látja, hogy a Földközi-tenger térségében működő NGO-k működése az európai rendszer ellen van, de mostanra Európa abban már egyetért, hogy nem kellenek az illegális migránsok. 

„A hotspotokkal kapcsolatban az a legnagyobb probléma, hogy senki sem akarja. Megszületett egy brüsszeli döntés, ami azt mondja, hogy létre kell hozni befogadóállomásokat az EU határainál is a határokon kívül is; Marokkó, Egyiptom, Tunézia már jelezte, hogy erre nem hajlandó. Az elmélet gyönyörű, de a gyakorlat megint nem megy” – szögezte le a biztonságpolitikai szakértő.

Földi László hozzátette: a hotspotok létrehozása nem az első lépcső, az első lépés az lenne, hogy lezárják a határokat, de ezzel kapcsolatban még mindig nem született döntés.

A teljes beszélgetést erre a linkre kattintva nézhetik meg.