A belügyi tárca vezetője szerint a Giorgia Meloni vezette jobboldali kormány nem módosítja elképzelését, és kitart a „kemény” migrációs politika mellett.

Hirdetés

Matteo Piantedosi úgy vélte, az illegális bevándorlást le kell állítani, mivel a lakosság körében a biztonság hiánya erős benyomását kelti, kizárólag az embercsempészeket gazdagítja, megfosztja méltóságuktól a migránsokat, és veszélynek teszi ki őket a tengeri átkeléskor, táplálja a bűnözést, a városok züllését. Hangsúlyozta, a jelenlegi migrációs helyzet Olaszország számára tarthatatlanná vált, év eleje óta több mint 93 ezren érkeztek a partokra, közel hatvan százalékkal többen mint a tavalyi év ugyanazon időszakában.

A kevesebb mint három hete felállt kormány belügyminisztere a G7-csoport belügyminiszteri találkozója után nyilatkozott, ahol többek között német kollegájával, Nancy Fraeserrel egyeztetett. Matteo Piantedosi cáfolta azt a sajtóállítást, miszerint Róma Berlinnel igyekszik szövetkezni, miután Párizzsal diplomáciai feszültségbe keveredett az Ocean Viking kikötése miatt.

A római tárcavezető az Európai Unió cselekvését sürgette. Ugyanakkor elismerte, hogy az EU részéről pozitív visszajelzéseket tapasztal, és hozzátette, hogy a következő uniós találkozókon jelentős előrelépéseket vár a közös európai migrációs politika terén.

Matteo Piantedosi az olasz kormánynak az EU számára készülő tervezetét ismertette, melynek elsőrendű célja az illegális migráció leállítása, valamint a határok védelme. A kiinduló és tranzitállamokkal való megállapodások erősítését szorgalmazza, és ezzel egy időben humanitárius folyosók kialakítását is a legális bevándorlás biztosítására. Piantedosi megismételte, hogy a Földközi-tengeren tevékeny civilszervezetek hajói nem dolgozhatnak szabályok nélkül, az államoktól teljesen autonóm feltételekkel. A négy tengeri állam Ciprus, Málta, Görögország és Olaszország belügyminisztere november 12-i levelére hivatkozott, amely „elégtelennek” nevezte az EU migrációs politikáját.

A belügyminiszter az emberkereskedő szervezetekkel szembeni fellépés szigorítására is utalt, emlékeztetve, hogy év eleje óta az olasz hatóságok 349 emberkereskedőt vettek őrizetbe. Antonio Tajani külügyminiszter a La Stampának adott interjúban kifejtette, az EU-nak minél gyorsabb szabályokat kell felállítani, melyek a bevándorlást az európai határok védelmével ötvözik.

„Nem arról van szó, hogy Németországnak ezer, Belgiumnak kétszáz, Ciprusnak ötven embert kell befogadnia, stratégiai kérdésről van szó” – jelentette ki Tajani. Úgy vélte, erre az Uniónak 100 milliárd eurót kell szánnia.

Hozzátette, nem szabad szem elől téveszteni a szélesebb geopolitikai távlatot, vagyis a stabilitás biztosítását a Balkánon és Afrikában, melyekben Olaszország főszerepet kíván vállalni.

Korábban írtuk