Adrian Cozma Szatmár megyei parlamenti képviselő megállapítását az Agerpres hírügynökség idézte csütörtökön, annak kapcsán, hogy a koalíciós pártok vezetői között megkezdődött a zárt ajtók mögött zajló egyezkedés a kormányzati posztok újraosztásáról.

Hirdetés

A PNL alelnöke sajtóértekezletén emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ-nek csak 5,5 százalékos támogatottsága volt a 2020-es parlamenti választásokon. „Személyes véleményem szerint megengedhetetlen, hogy ők irányítsanak kettőt a legfontosabb minisztériumok közül. A polgármesterek 90 százalékénak két minisztériummal van dolguk, a fejlesztési és a környezetvédelmi tárcával. Ezt nyilvánvalóan át kell gondolni” – jelentette ki.

Cozma elmondta: zavarónak tartja az RMDSZ vezetőinek azt a múlt heti állásfoglalását, amely szerint nem hajlandók elveszíteni egyetlen minisztériumot sem.

„Nem, az RMDSZ nem elveszít egy minisztériumot, legfeljebb normalizálódna a helyzet. Az RMDSZ választhat: ha továbbra is részt akar venni a koalícióban, átvehet egy vagy két minisztériumot és a miniszterelnök-helyettesi posztot, ami eddig is az övék volt. De nem tartom normálisnak, hogy ilyen fontos tárcákat irányítsanak, mert ez igazságtalanság a koalíció többi tagjával, a PNL-lel szemben” – hangoztatta a PNL országos alelnöke.

Korábban írtuk

A képviselőt „egyes RMDSZ-vezetők kisiklásai” is zavarják, szerinte példádul elfogadhatatlan, hogy a kormány egyik minisztere más állam himnuszát énekelje egy sporteseményen, amikor Románia is játszik.

A legnagyobb koalíciós pártot, a szociáldemokratákat (PSD) vezető Marcel Ciolacu, a miniszterelnöki tisztség várományosa kedden azt mondta: a PSD országos politikai tanácsának keddi ülésén fel sem merült, hogy valamelyik pártot kizárják a jelenlegi kormánykoalícióból.

„Azt a megbízást kaptam a kollégáimtól, hogy a központi kormányzati struktúrát hatékonyabbá és karcsúbbá tegyük. Nem volt szó arról, hogy bármelyik politikai pártot eltávolítsuk ebből a koalícióból” – mondta akkor a PSD elnöke.

Az RMDSZ-nek a 2020-as választások óta négy tagja van a bukaresti kormányban, akik megőrizték tisztségüket azt követően is, hogy 2021 őszén a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kilépésével felbomlott a választások után alakult PNL-USR-RMDSZ jobbközép kormánykoalíció, és a PSD kormányra lépésével nagykoalíció alakult.

A Nicolae Ciuca PNL-elnök vezette jelenlegi kormányban Kelemen Hunor RMDSZ-elnök miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölt be, Cseke Attila a fejlesztési minisztériumot, Tánczos Barna a környezetvédelmi tárcát, Novák Károly Eduárd pedig az ifjúsági és sportminisztériumot vezeti.

A 2024. év végi parlamenti választásokig érvényes nagykoalíciós megállapodás szerint a PNL és a PSD felváltva tölti be a kormányfői tisztséget, így Nicolae Ciuca várhatóan jövő hét végén lemond a miniszterelnöki tisztségről, hogy átadja helyét Marcel Ciolacu PSD-elnöknek.

A megállapodás több miniszteri poszton is „politikai vetésforgót” irányoz elő, a kormányzati tisztségek elosztásáról ezért újabb tárgyalások kezdődtek, a bukaresti média pedig hetek óta azt találgatja, hogy vajon kiszorítják-e a román pártok az RMDSZ-t a kormányból, hogy a 2024-es választási év előtt „megszerezzék” maguknak az RMDSZ-es tisztségviselők által vezetett, jelentős forrásokkal rendelkező minisztériumokat.