Olaszország nem szándékozik fogadni a spanyol Proactiva Open Arms nem kormányzati szervezet (NGO) hajója által a tengeren kimentett migránsokat – közölte Matteo Salvini olasz belügyminiszter szombaton, megerősítve, hogy az olasz kikötők továbbra is zárva maradnak a migránsokat szállító mentőhajók előtt.

Fotó: MTI, archív, szerk.

Fotó: MTI, archív, szerk. 

A spanyol szervezet azt kérte Rómától, hogy partra tehesse egy olasz kikötőben a migránsokat.

„Válaszom világos: az olasz kikötők zárva vannak. A szép élet véget ért az embercsempészek és mindazok számára, akik őket támogatják” – írta Salvini a Facebookon.

Az Olaszországot június óta irányító, a jobboldali Liga és a populista Öt Csillag Mozgalom alkotta koalíciós kormány az elmúlt hónapokban nem volt hajlandó fogadni a menekülteket szállító hajókat. Salvini megtiltotta a kikötést az NGO-hajók számára olasz kikötőkben.

 A Proactiva Open Arms egy Twitter-bejegyzésben azt közölte, hogy a hajón több mint 300 migráns tartózkodik. A migránsokat három különböző bárkából mentették ki a líbiai partok közelében.

A Sea-Eye regensburgi nem kormányzati szervezet közben szombaton bejelentette, hogy ismét mentőhajót küld a válságtérségbe. A Professor Albrecht Penck nevű kutatóhajó pénteken kifutott a spanyolországi Algeciras kikötőből, és úton van a líbiai partok felé – tájékoztatott a német migránssegítő szervezet.