Fotó: MTI/AP/Petr David Josek
Robert Fico, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetõje érkezik a párt pozsonyi székházába 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján.
Hirdetés

A Robert Fico, az Irány elnöke, Peter Pellegrini, a Hang vezetője és Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke által szerdán aláírt dokumentum egyebek mellett rögzíti, hogy az Irány a kormányfői poszt mellett 6 minisztérium vezetését kapja meg. A megegyezés szerint Peter Pellegrini pártja 7 minisztérium élére jelölhet majd tárcavezetőt, illetve ők kapják a parlament elnökének posztját is. A kormánykoalíció harmadik pártja, az SNS 3 tárcavezetőt jelölhet majd.

Bár a dokumentum nem rögzíti a miniszterelnök és a házelnök személyét, a szokásjog szerint valószínűsíthető, hogy az előbbi a választáson győztes párt elnöke, Robert Fico lesz, az utóbbi pedig Peter Pellegrini.

Robert Fico – aki az aláírás aktusa után köszönetet mondott leendő koalíciós partnereinek – azt ígérte, hogy az új kabinet még a hónap vége előtt megtartja első ülését. Hangsúlyozta: rengeteg tennivalójuk lesz, tekintve, hogy Szlovákia jelenleg az Európai Unión belül a második legszegényebb országnak számít, és „a közéletben tapasztalható állapotok is sok kívánnivalót hagynak maguk után”.

A múlt héten tartott előrehozott parlamenti választásokat az Irány (Smer-SD) nyerte, a leadott szavazatok 22,9 százalékát megszerezve, ami 42 parlamenti mandátumot jelent számukra. Peter Pellegrini pártjának 27 mandátumot sikerült szereznie, a Szlovák Nemzeti Pártnak pedig 10 képviselői helyet, ami azt jelenti, hogy a Smer-Hlas-SNS hármaskoalíciónak 79 képviselője lesz a 150 fős pozsonyi törvényhozásban.

Korábban írtuk