Hozzátette: a gazdasági növekedés Európában elenyésző mértékű, ami további gazdasági nehézségekhez vezethet, ezért van szükség egységes és erős államra. Ezért december 17-én nem az lesz a kérdés, hogy ki az, aki a választópolgároknak tetszik, hanem ki az, aki képes komoly, egységes és felelősségteljes politikát folytatni – magyarázta, majd rámutatott, hogy a Szerb Haladó Párt képes erre.

Hirdetés

Milos Vucevic, a Szerb Haladó Párt elnöke sorsdöntőnek nevezte az előrehozott parlamenti választást, és közölte, a választás minden korábbinál egyértelműbb, mostanra minden álarc lehullott, a végső megmérettetésben egy nemzeti lista, az Aleksandar Vucic – Szerbia nem állhat meg nevet viselő lista áll az összes többi indulóval szemben.

A választási kampány során a pártok leginkább a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat rendezésére vonatkozó európai uniós javaslat mellett, illetve ellene érveltek. Míg a Szerb Haladó Párt szerint az ország európai jövője miatt meg kell fontolni a javaslat elfogadását, addig az ellenzéki jobboldali pártok szerint egyértelműen el kell utasítani, ugyanis az elfogadás gyakorlatilag a Koszovóról történő lemondással lenne egyenlő. A SNS emellett az elvándorlás megállítását tűzte ki célul, illetve a megépített utak, valamint a felújított oktatási és egészségügyi intézmények számával kampányolt.

A baloldali összefogás Szerbia az erőszak ellen nevű listájának képviselői a kormánypártok megbuktatását tűzték ki célul, mert úgy vélik, a kormánypártok nem a megfelelő módon vezetik az országot. Marinika Tepic képviselőjelölt szerdán kijelentette, ha csak öt százalékkal többen mennek el szavazni december 17-én, mint tavaly áprilisban, akkor meg tudják valósítani a céljaikat. A tavalyi előrehozott parlamenti választáson 58,6 százalékos volt a részvételi arány.

A Dveri és a Fogadalomtevők Szerb Pártjának koalíciója, illetve a Remény koalíció is azzal kampányol, hogy meg akarja dönteni a tizenegy éve hatalmon lévő Szerb Haladó Pártot. A pártok többsége szerdán és csütörtökön tartotta, illetve tartja meg kampányzáró rendezvényeit. A kormánypártok és az ellenzéki indulók egyaránt sorsdöntőnek nevezik a vasárnapi voksolást.

Péntektől kampánycsend lesz Szerbiában, ami azt jelenti, hogy egyik induló sem folytathat a pártja melletti kiállásra buzdító tevékenységet vasárnap 20 óráig. December 17-én tizennyolc párt, illetve pártszövetség indul választási listával az előrehozott parlamenti választáson, míg a vajdasági tartományi választáson tizenhárom lista méri össze az erejét.

Szerbiában legutóbb tavaly tavasszal tartottak előrehozott parlamenti választást, ám az időközben lezajlott belpolitikai események miatt a köztársasági elnök szükségesnek látta új voksolás kiírását.

Országos szinten a 18 lista közül hét nemzeti kisebbségi lista van, míg a tartományi parlamentbe három nemzeti kisebbség választási listája szeretne bejutni. A nemzeti kisebbségek pártjai az úgynevezett természetes küszöb szabálya szerint kerülhetnek a törvényhozásba, ami azt jelenti, hogy annyi képviselőjük kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt anélkül, hogy el kellene érnie a 3 százalékos bejutási küszöböt. A három éve elfogadott törvénymódosítás alapján a természetes küszöb meghatározásakor a kisebbségi pártokra leadott szavazatoknál 1,35-ös szorzót használnak.

A voksolást december 17-én 7 és 20 óra között tartják, az előzetes eredmények még aznap éjjel várhatók, míg a végleges eredményeket az urnazárást követően 96 órán belül közlik, amennyiben sehol sem kell megismételni a szavazást.

Korábban írtuk