Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara
A lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatói az októberi választások eredményeképpen hatalomra került négypárti koalíciós kormány intézkedései miatt tüntetnek a parlament varsói épületénél 2024. január 11-én.
Hirdetés

Krzysztof Szczucki és Pawel Jablonski képviselők ezt pénteken közölték az X közösségi platformon.

Andrzej Duda elnök csütörtökön bejelentette, hogy másodszor is kegyelmi eljárást kezdeményez a hivatali hatalommal való visszaélés miatt kétévi börtönre ítélt volt belügyminiszter és helyettese ügyében. Kaminskit és Wasikot kedden az elnöki palotában vették őrizetbe, amikor az államfő nem tartózkodott ott.

Szymon Holownia az elnöki bejelentést kommentálva csütörtökön hangsúlyozta: bár az államfő döntése rendezi a helyzetet, semmit sem változtat azon, hogy a két elítélt képviselő parlamenti mandátuma megszűnt. Álláspontja szerint ugyanis két jogerősen elítélt személy a törvény szerint nem lehet parlamenti képviselő, és ezen az elnöki kegyelem sem változtathat.

A két PiS-képviselő erre reagálva jelentette be: ügyészséghez fordulnak azzal a gyanúval, hogy Holownia bűncselekményt követett el, amikor Kaminski és Wasik mandátumának megszűnéséről nyilatkozott, akárcsak Donald Tusk miniszterelnök azzal, hogy a hivatalos közlönyben közzétette a szejm elnökének döntését.

Korábban írtuk

2015 márciusában Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és helyettesét, Maciej Wasikot nem jogerősen 3 évi börtönre ítélték, és 10 évre eltiltották közhivatal betöltésétől azon a címen, hogy még az első PiS-kormány időszakában, 2005-2007 között a korrupcióellenes hivatal (CBA) vezetőiként hivatali hatalommal való visszaélést követtek el. Andrzej Duda röviddel 2015. évi hivatalba lépése után viszont elnöki kegyelemben részesítette őket. A varsói kerületi bíróság ezután 2016-ban lezárta az ügyet.

A legfelsőbb bíróság 2023 júniusában azonban új eljárást rendelt el. 2023. december 20-án a varsói kerületi bíróság jogerősen kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte a két vádlottat.

A két képviselő mandátumától való megfosztása azért rendkívül kényes ügy, mert amennyiben mégiscsak a PiS-nek lenne igaza, hogy ez a döntés törvénytelen, a parlament ülései és határozatai Mariusz Kaminski és Maciej Wasik távollétében érvénytelenek lennének.