Az elképzelés szerint így tengeri úton is segélyeznék a háború sújtotta palesztin térség mintegy 2,3 millió rászoruló lakóját.

Hirdetés

A kikötő nagy része egy ideiglenes rakpart lenne, amelynél – élelmiszert, ivóvizet, gyógyszereket és szükségszállásokat is szállító – nagyobb hajók is kiköthetnének.

Egy másik amerikai illetékes szerint egy ilyen ideiglenes létesítmény „napi több száz teherautónyi segélyszállítmány kapacitásbővítést jelentene”.

A tengeri szállítmányokat Cipruson keresztül bonyolítaná az Egyesült Államok szövetségeseivel közösen. A megvalósítás néhány hetet venne igénybe. Amerikai katonák közreműködésére helyben nem lenne szükség.

Korábban írtuk

További részletet az elképzelésről nem tettek közzé. Az illetékesek hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a gázai övezeti lakosságnak szánt jelenlegi segélyszállítmányok „korántsem elegendők és korántsem elég gyorsan haladnak”.

A Háárec című izraeli lap szerdán cikkezett arról, hogy Izrael első alkalommal engedélyezte a tengeren keresztül történő humanitárius segélyezést a Hamász radikális izslamista szervezet felszámolására indított háború kezdete óta. A közlés szerint Izrael közelebbről nem meghatározott nemzetközi szervezetekkel kötött erre vonatkozó megállapodást.