Kedden tartják az Egyesült Államokban a félidős választásokat, melynek az ukrán-orosz háború miatt különösen nagy jelentősége van. A Demokrata Párt politikája ismert: minden lépésükkel Ukrajnát segítik, gyakorlatilag szüntelenül ontják Kijevnek a fegyveres és egyéb adományokat.

Hirdetés

Ennek vége lehet, ugyanis a Republikánus Párt politikusai azt szeretnék, ha a felek mihamarabb megállapodnának egymással és véget érhetne a nyolc hónapja tartó vérontás. Marjorie Taylor Greene, a képviselőház republikánus párti tagja például a legutóbbi kampánybeszédében azt mondta, Bidenéket csak Ukrajna érdekli, az Egyesült Államok egyáltalán nem.

A Sioux Cityben tartott beszédében a politikus kijelentette, a demokraták szélesre tárták a határokat, ám az egyetlen határ, ami őket érdekli, az Ukrajna, nem pedig Amerika déli része. „A republikánusok alatt Ukrajna egy fillért sem kap! A hazánk fontosabb” – szögezte le Greene.  

Hasonló véleményen van James David Vance ohiói szenátorjelölt, aki, bár nem ennyire nyíltan, de pedzegette, hogy a végtelenségig nem lehet azt csinálni, mint amit a mostani vezetés művel és el kell zárni a pénzcsapot Ukrajna elől.

Korábban írtuk

J.R. Majewski, egy másik republikánus képviselőjelölt is azért bírálta a Biden-adminisztrációt, amiért dollármilliárdos csekket ad Kijevnek, míg hazájukban is tombol az infláció.

A Washington Post kommentárja szerint éles fordulat tapasztalható a republikánusok retorikájában, hiszen a párt szinte valamennyi tagja kiállt korábban Ukrajna megsegítése mellett, ám mostanra egymásra találtak Trump támogatói, a katonai beavatkozással szkeptikus politikusok és a Biden-ellenes parlamenti képviselők, hogy közösen tartsák nyomás alatt a régivágású, tradicionálisan középre húzó republikánusokat.

Ennek eredménye egy repedés lett a Republikánus Párton belül, amely élesedni fog, amennyiben a párt többséget szerez a Kongresszusban és találkoznak Biden „erőteljes kéréseivel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök érzelmes felhívásaival” – írja a portál.

Kevin McCarthy republikánus kongresszusi képviselő szerint jelen gazdasági helyzetben nem lehet üres csekkeket kiállítani Ukrajnának. Élesen bírálta a washingtoni vezetést, amiért nem foglalkozik az amerikai határok megvédésével és ezt már az amerikaiak is érzik.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.