Fotó: hirado.hu (képernyőfotó), archív, illusztráció
Hirdetés

Deák Dániel szerint ha baloldali, liberális jelölt nyerne, annak komoly belpolitikai következményei is lennének Lengyelországban. Magyarország számára az lenne jó, ha Andrzej Duda és a PiS által jelzett stabilitás fennmaradna Lengyelországban. Ez azért is fontos, mert a következő időszakban uniós szinten is komoly kérdésekről lesznek döntések, ehhez a V4-ek (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia) szövetségét fenn kell tartani.

Felidézte, Lengyelországban 2015-ben komoly politikai fordulat állt be a PiS győzelmével. Ekkor a V4-ek együttműködése is „berobbant”. Lengyelország Magyarország számára sok fontos politikai kérdésben szövetséges lett. Példaként említette, hogy míg korábban a lengyelek „merkeli”, később más bevándorláspolitikát folytattak.

Az elemző kitért arra is, hogy Andrzej Duda 40-45 százalék körüli eredményt érhet el az első fordulóban, de ez nem elegendő a győzelemhez, így várhatóan lesz második forduló is. A hivatalban lévő államfő kampányának középpontjában a hagyományos családmodell van.

Korábban írtuk

A jelenlegi elnök fő választási riválisa Rafal Trzaskowski varsói főpolgámester lesz, aki a hagyományos családmodell ellen foglal állást, egyértelműen liberális gondolkodású. Az ellenzéki Polgári Platform (PO) jelöltje főpolgármesterként például az LMBTQ közösséget érintően is több intézkedést hozott. Az ő támogatottsága 25-30 százalék körüli – mondta Deák Dániel.

Lengyelországban június 28-án tartják meg a koronavírus-járvány és a politikai konszenzus hiánya miatt korábban elhalasztott elnökválasztás első fordulóját.