Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezte szerdán, hogy az ukrán és a lengyel kormány tagjai mihamarabb tartsanak egy határmenti találkozót, Dudát pedig arra kérte, hogy támogassa ezt.

Hirdetés

Dera kijelentette, hogy a Donald Tusk vezette lengyel kormánynak találkoznia kell az ukrán kabinettel és az EU képviselőivel. Azt mondta, hogy Duda a párbeszéd mellett van, mert csak így lehet hatékonyan megoldani ezt a problémát, „ami hatalmas és valóban kétoldalú.”

„A mi gazdáink a létükért küzdenek, az ukránok pedig a nemzetük létezéséért. Az elszántság mindkét oldalon óriási” – jegyezte meg. Arra a kérdésre, hogy a lengyel elnök csatlakozik-e a tárgyalásokhoz, Dera azt válaszolta, hogy Zelenszkij kormánytalálkozót kért. Hangsúlyozta, hogy az elnök minden tőle telhetőt megtesz Ukrajna támogatásáért.

„Ez az egész gabonával és mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos konfliktus Oroszország háborújának az eredménye, és Vlagyimir Putyin orosz elnök hibája” – jelentette ki a tanácsadó. Elismerte, hogy egy ilyen találkozó a lengyel-ukrán határon „nem a legbiztonságosabb, de jelzésértékű és megfelelő kísérlet lenne a határzár feloldására”.

Korábban írtuk