Annalena Baerbock „pokolinak” nevezte a humanitárius helyzetet az izraeli-palesztin fegyveres konfliktustól sújtott Gázai övezetben, továbbá üdvözölte az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) hétfői, a gázai tűzszünetet és az övezetben fogva tartott izraeli túszok elengedését sürgető határozatát.

Hirdetés

Elmondta azt is, hogy Németország 10 millió euróval (3,9 milliárd forint) növelte az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) szánt támogatását.

Izraeli látogatása során a tárcavezető ellátogatott az egyiptomi határ közelében fekvő Kerem Salom-i határátkelőhöz is, melyet – az izraeli áldozatok családtagjainak tiltakozásai, illetve a Gázába szánt segélyszállítmányok ellen tüntető izraeli telepesek miatt – január végén szigorúan őrzött katonai zónává minősítettek.

A gázai fegyveres konfliktus októberi kitörése előtt ezen az átkelőn több mint 300 segélykamion jutott be a 2007 óta izraeli blokád alatt álló övezetbe.

Korábban írtuk

Baerbock kedden izraeli kollégájával, Jiszráel Kaccal is egyeztetett, aki a maga részéről elítélte a BT határozatát, mely szerinte kapóra jött a Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezetnek, azt az üzenetet küldve, hogy nem szükséges alkuba bocsátkoznia.

„Izrael mindazonáltal töretlenül folytatja a hadműveleteit a Gázai övezetben, beleértve a rafahi offenzívát is” – tette hozzá Kac.

Ugyancsak kedden Jichák Hercog izraeli elnök Jeruzsálemben Jahja Szinvárt, a Hamász vezetőjét vádolta az Izrael ellen október elején indított támadás kitervelésével, és leszögezte: Izraelnek „el kell fognia Szinvárt, élve vagy halva”. Hozzátette: csak így lehet kiszabadítani a támadás során az övezetbe hurcolt izraeli túszokat.

„Minden Jahja Szinvárral kezdődik és végződik” – fogalmazott az államfő egy műszak park átadási ünnepségén.

„Ő az, akinek célja a régiós feszültség szítása, aki meg akarja gyalázni a ramadánt, aki megtesz mindent, hogy lerombolja az egymás mellett élést az országunkban és az egész térségben, aki békétlenséget szít köztünk és az egész világon” – jelentette ki.