Hirdetés

A háború minden más témát elsöpört a V4-es miniszterelnökök és a brit miniszterelnök csúcstalálkozóján Londonban – mondta Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videójában.

„Világos, hogy mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy ez a háború minél hamarabb és tárgyalásos úton lezáruljon. Minden erőfeszítést meg fogunk tenni a következő hetekben, hogy a béke helyreálljon”

– hangsúlyozta a kormányfő. A csúcstalálkozón a gazdasági szankciókról is tárgyaltak a felek. „Ezt mindenki megszenvedi egész Európában, Magyarország sem kivétel. A szankciók további kiterjesztése az energiaszektorra, az olaj- és a gázszektorra aránytalanul nagy terhet jelentene Magyarország számára” – emelte ki a miniszterelnök.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
A V4-ek és az Egyesült Királyság csúcstalálkozója a londoni Lancaster House-ban 2022. március 8-án

„Világossá tettem, hogy mi elítéljük Oroszország fegyveres támadását, elítéljük a háborút is, de azt nem fogjuk hagyni, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg. Ezeket a szankciókat az olaj és a gáz területére nem szabad kiterjeszteni”

– jelentette ki Orbán Viktor. „Magyarországra a kőolaj és a földgáz nagy része Oroszországból érkezik, és a magyar családok 90 százaléka pedig gázzal fűt, gáz és olaj nélkül egyszerűen nem működik a magyar gazdaság” – tette hozzá.

Korábban írtuk