Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Ausztria és Dánia egyetért abban, hogy mindaddig nem szabad tartósan menekülteket letelepíteni az Európai Unióban, amíg a közösség nem változtat migrációs politikáján – derült ki csütörtökön az osztrák belügyminiszter és a dán bevándorlásügyi és integrációs miniszter bécsi tájékoztatóján.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Amikor meg tudjuk azt mutatni, hogy újra a mi ketünkben van az ellenőrzés Európában, és nem az embercsempészek, hanem mi döntjük el, hogy ki juthat be az EU-ba, akkor gondolkodhatunk el a menekültek letelepítésén – fogalmazott Herbert Kickl. Az osztrák belügyminiszter hozzátette: Európának elsősorban azokra a menekültekre kellene összpontosítania, akik „összeegyeztethetők a mi értékrendszerünkkel, az emberiségről és a társadalomról vallott nézeteinkkel”.

Herbert Kickl és Inger Stojberg közös sajtótájékoztatójukon bemutattak egy hét pontból álló  tervet  arról, hogyan kellene megújítani az uniós menekültpolitikát. Közös javaslatuk szerint csak akkor lehetne Európában  menekülteket letelepíteni, ha sikerül az illegális migrációnak gátat szabni és a lakosság bizalmát helyreállítani. Elsősorban a legkiszolgáltatottabb menekülteknek kellene segíteni azok helyett, akik megengedhetik maguknak, hogy embercsempészeknek fizessenek. Ausztria és Dánia azt is fontosnak tartaná, hogy az EU jobban támogassa azokat a válságövezetekhez közeli országokat, ahol sok menekült él, azzal a céllal, hogy az emberek ne akarjanak útra kelni Európa felé.

Stojberg néhány órával korábban jelezte, hogy Dánia 2018-ban sem fogad be menekülteket az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) programja keretében. Koppenhága 2016-ban függesztette fel a nemzetközi humanitárius akciók keretében válságrégiókból kiválasztott emberek befogadását. A tárcavezető közleményében ugyan elismerte, hogy már sokkal jobban tudják szabályozni az áradatot, de még mindig azzal harcolnak, hogy integrálják az elmúlt években Dániába érkezett rengeteg menekültet.

Kickl szóvivője az APA érdeklődésére elmondta, hogy 2018-ban Ausztria sem fogad be menekülteket a letelepítési programok keretében, és ezt legalább az év végéig fenntartja.

A letelepítési programokban nemzetközi szervezetek választanak ki menekülteket a válságövezetekből. Ausztria 2015 vége és 2017 között három humanitárius programban is részt vett, ezek keretében összesen 1900 menekültet fogadott be Szíriából.